Hlavní obsah

Rakousko čeká úder bouří a prudké lijáky

Vídeň

Bouře s extrémními lijáky se stěhují přes Bavorsko do Rakouska. Meteorologové varují před tvrdým nárazem v podobě bleskových záplav. První údery tlakové níže pojmenované Dana, která přináší extrémní srážky a silné bouře, zažilo Dolní Rakousko. V St. Pölten kolem sobotního poledne napršelo 83 litrů na metr čtvereční, píše server deníku Krone.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tato tlaková níže se přesouvá směrem na jih Německa, přes Alpy a Rakousko nad Jaderské moře. Západ Německa zdevastovaný záplavami si může oddechnout. Nebezpečí, které jim hrozilo, že oblast postihnou další vydatné deště, se naštěstí nenaplnilo,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Tlaková níže se posunula nad Bavorsko, ale největší úder se očekává právě v Rakousku.

Meteorologové předpovídají, že spadne až 200 litrů na metr čtvereční. Rozvodní se především menší vodní toky a potoky. Během krátké chvíle měli hasiči v St. Pölten a okolí desítky výjezdů k zatopeným sklepům, suterénům a odčerpávání vody ze zatopených silnic.

Odpoledne ale meteorologové očekávají další silné lijáky.

Extrémní srážky hlásí také Horní Štýrsko, oblast Solné komory, Dolní Rakousko  a Burgenland.

Nejvíce srážek by mělo spadnout v páse podél Alp, v oblasti od Kaiserwinkelu přes město Salcburk až po Eisenwurzen. V Salcburku může spadnout až 150 litrů srážek na metr čtvereční.

Reklama

Výběr článků

Načítám