Hlavní obsah

Rakouská ministryně práce odstoupila kvůli plagiátorství

Vídeň

Kvůli plagiátorské kauze v sobotu odstoupila rakouská ministryně práce Christine Aschbacherová. Čelila nařčením, že opsala části své dizertační práce na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě (STU). Nedostatky našli experti i v její magisterské práci, informovala dnes rakouská tisková agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská ministryně práce Christine Aschbacherová

Článek

Aschbacherová dosud nařčení odmítala a tvrdila, že kritika jejích akademických prací je formou politického nátlaku.

"Nepřátelství a politické útoky se nedotýkají pouze mě, ale i mých dětí a jsou pro mě nesnesitelné. To si kvůli ochraně rodiny už dál nemohu dovolit, a proto jsem se rozhodla odstoupit ze své funkce," uvedla 37letá lidovecká ministryně. V uplynulých dnech ji k rezignaci vyzývala rakouská opozice.

Expert a známý "lovec plagiátorů" Stefan Weber dříve Aschbacherovou nařkl, že přinejmenším pětina textu její dizertace je zkopírovaná z jiných zdrojů bez uvedené citace. Aschbacherová odevzdala práci na bratislavské univerzitě v květnu loňského roku. Také diplomová práce, obhájená na vyšší odborné škole ve Vídeňském Novém Městě v roce 2006 vykazuje podle Webera "plagiáty, nepravdivé citáty a špatné znalosti němčiny".

V Rakousku vzácný jev

Demise podaná v důsledku plagiátorské kauzy představuje v Rakousku do značné míry novinku, uvádí APA. Na rozdíl od Německa, kde již plagiátorství zapříčinilo pád řady lidí z nejvyšších politických pater, má dosud alpská země jediný případ takové rezignace vrcholného politika. V roce 2017 odstoupil kvůli plagiátu z pozice ministra ve vládě spolkové země Štýrsko Christian Buchmann. V politické dráze nicméně lidovecký politik pokračuje a 1. ledna letošního roku se stal předsedou Spolkové rady, horní komory rakouského parlamentu.

V Česku plagiátorství zasáhlo druhou vládu Andreje Babiše, z níž v létě 2018 krátce po sobě z tohoto důvodu odstoupili ministryně spravedlnosti Taťána Malá a šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Krčál.

Reklama

Výběr článků

Načítám