Hlavní obsah

Rakety Patriot i nové vrtulníky. Polsko chystá kvůli krizi na Ukrajině miliardové nákupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polské nebe budou hlídat americké rakety patriot a tamní armáda chce testovat multifunkční vrtulníky caracal vyráběné společností Airbus. V úterý o tom informovalo polské ministerstvo obrany.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Multifunkční vrtulník EC-725 Caracal vyráběný Airbus Industries

Článek

Prezident Bronislaw Komorowski řekl, že Varšava se snaží posílit svou obranu v situaci, kdy se vzhledem k rusko-ukrajinskému konfliktu zhoršuje bezpečnostní situace.

Polsko bude i koupi raket vyjednávat přímo s vládou Spojených států. Podle agentury PAP chce Varšava koupit osm baterií systému protiletecké obrany středního doletu a protiraketový radar v přepočtu za skoro 128 miliard korun, smlouvu o tom plánuje podepsat příští rok. Za další tři roky by Američané měli Polákům dodat první dvě baterie.

O dodávky patriotů mělo Polsko zájem už dříve. Mělo je získat v rámci zrušeného systému protiraketové obrany GBI s radarem v ČR a odpalovacími sily v Polsku. Cílem deštníku bylo lépe ochránit USA, ale rakety by nebyl schopny plně chránit samotné Polsko.

Rychlá pomoc v ohrožení

Podle úterního vydání listu Gazeta Wyborcza byl při rozhodování o pořízení amerických raket klíčový závazek vlády ve Washingtonu, že ještě před dodávkou polských "patriotů" poskytne Polsku v případě ohrožení během 48 hodin své baterie z jiné země.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Američtí vojáci u mobilního systému protivzdušné obrany Patriot na základně v Gaziantepu na jihovýchodě Turecka

Tato zásadní rozhodnutí o modernizaci polské armády přišla podle prezidenta Komorowského v situaci, "kdy musíme žít a fungovat... v obecně nebezpečném světě, v němž se vzhledem kvůli ozbrojenému rusko-ukrajinskému konfliktu zhoršila bezpečnostní situace".

Varšava patří k ostrým kritikům Moskvy a platí za věrného spojence Washingtonu ve střední Evropě.

Vrtulníky mají přinést práci

Polsko si také pro další testy vybralo vrtulníky EC-725 Caracal. Firma Airbus Industries tak v tendru porazila americkou společnost Sikorsky a italsko-britskou skupinu Agusta Westland.

Obě neúspěšné společnosti působí i v Polsku, patří jim výrobci helikoptér PZL Mielec a PZL Świdnik.

Místní politici a odbory v polských firmách, jimž měla být svěřena licenční výroba vrtulníků, už pohrozili protesty, napsala Gazeta Wyborcza. Ale výrobce vrtulníků Caracal prý hodlá koupit armádní podnik v Lodži, kde by se vrtulníky měly montovat a opravovat, což by vytvořilo nová pracovní místa v regionu s vysokou nezaměstnaností.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

A konkurenti by se mohli zúčastnit dalšího tendru, tentokráte na dodávku 30 bitevních vrtulníků, které by nahradily ruské helikoptéry Mi-24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám