Hlavní obsah

Američané plánují rozmístit v Británii jaderné zbraně. Kvůli Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy plánují ve Velké Británii rozmístit jaderné zbraně, napsal list The Telegraph s tím, že je to poprvé po 15 letech. Jde o reakci na zvyšující se hrozby ze strany Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Základna Lakenheath na archivním snímku

Článek

Zbraně mají být rozmístěny na základně RAF Lakenheath v Suffolku na východě Anglie.

Smlouvy podle listu The Telegraph potvrzují, že Spojené státy hodlají na letecké základně rozmístit jaderné hlavice. Ty mají být údajně třikrát silnější, než byla bomba svržená na Hirošimu.

List s odvoláním na dokumenty Pentagonu uvádí, že má jít o taktické jaderné pumy B61-12. Mise se podle článku očekává „bezprostředně“.

Německý scénář války NATO s Ruskem: Začne to v Pobaltí a v Polsku

Evropa

Tiskové oddělení britského ministerstva obrany uvedlo, že v souladu s dlouhodobou politikou Spojeného království i NATO nebude přítomnost jaderných zbraní potvrzovat ani vyvracet, cituje vyjádření The Guardian.

Američané stáhli svůj jaderný arzenál z Británie v roce 2008 s tím, že hrozba z Ruska se zmenšila. Informace o tom, že mají být tyto zbraně na britském území opět rozmístěny, se objevují v době, kdy Rusové v souvislosti s reakcí Západu na konflikt na Ukrajině stupňují své výhrůžky včetně hrozeb jaderných.

O možném rozmístění jaderných zbraní v Británii psal Guardian už loni v souvislosti s financováním projektu ubytovacích kapacit na základně Lakenheath, stavba by měla začít letos v červnu.

Moskva k tomu loni uvedla, že takový krok bude vnímat jako eskalaci situace a že odpoví protiopatřeními.

USA mají v současnosti v rámci dohody NATO rozmístěné jaderné hlavice v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku či Turecku, uvádí The Telegraph.

ANALÝZA: Válka s Ruskem je blíž, než si myslíme, varoval jaderný expert

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám