Hlavní obsah

Rada Evropy odsoudila tresty za nošení burky

– Štrasburk
Právo, mcm

Trestání žen, které nosí burky, je neosvobodí. S touto kritikou na adresu Belgie a Francie vystoupil Thomas Hammarberg, komisař pro lidská práva v Radě Evropy (RE), nejstarší evropské instituci, jež se zaměřuje na ochranu občanských práv.

Foto: Profimedia.cz

Ženy v burce

Článek

Podle komisaře je zákaz obleku, který v Evropě nosí jen nepatrná část muslimek, „smutnou kapitulací před předsudky xenofobů“. Tím, že se politici zaměřili na burky, odsunuli podle něj stranou mnohem hlubší problémy mezikulturních vztahů.

Hammaberg se tak postavil proti oficiálnímu zdůvodnění pro zákaz burek, s nímž operují Francouzi, Belgičané i další, kdo jej chtějí zavést: totiž proti názoru, zákaz „osvobozuje ženy“. Podle něj „jen málo“ ukazuje, že by toto tvrzení bylo pravdivé.

RE tu poukázala na studii Open Society, jež se opírá o rozhovory se 32 ženami, nosícími burky. Třicet z nich uvedlo, že byly po zahájení politických diskusí na téma zahalování či nezahalování obličeje slovně nebo fyzicky napadeny. Proto omezily pobyt mimo domov.

Francie byla první

Ve Francii platí zákaz burek, zakrývajících tělo i obličej, od dubna. V Belgii vstoupí v platnost tento pátek.

Po stejné restrikci volá i Rakousko, Dánsko, Nizozemsko a Švýcarsko.

V severní Itálii trestají některé místní úřady ženy s burkami podle protiteroristického zákona, jenž zakazuje zakrývat si celý obličej.

Burka

Jednolitý závoj zakrývá celé tělo včetně obličeje, přes který je síťka. Nosí se přes denní oblečení na veřejnosti, žena jej může odložit až po příchodu domů nebo do svatyně. Obvykle má světle modrou barvu. Burka se stále nosí například v Afghánistánu, kde byla povinným oblečením pro ženy během vlády islámského Tálibánu, či v Pákistánu. Je spojována s nejkonzervativnějším výkladem koránu.

       zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám