Hlavní obsah

Putinův zeť získal pod cenou akcie ropné firmy za 8,3 miliardy

– Petrohrad
Novinky, Alex Švamberk

Bývalý Putinův zeť, ruský podnikatel Kirill Šamalov, koupil krátce po svatbě s Jekatěrinou Tichonovovou v přepočtu za 2100 korun akcie ruské ropné společnosti Sibur v hodnotě asi 8,3 miliardy korun. Upozornil na to server iStories, který při zjišťování podrobností o nákupu spolupracoval s Projektem pro informování o organizovaném zločinu a korupci (OCCRP). Odhalili to na základě uniklých e-mailů, ke kterým se zřejmě dostali hackeři.

Foto: Profimedia.cz

Kirill Šamalov

Článek

Získat e-maily měl údajně Australan Troy Hunt, spojovaný s informacemi získanými při hackerských útocích. V lednu 2019 se mu podařilo proniknout do rozsáhlé databáze 773 milionů e-mailů 21 milionů účastníků, kterou označil jako Kolekci číslo 1. Tam narazil na e-maily od Kirilla Šamalova, který se v 32 letech stal nejmladším dolarovým miliardářem v Rusku.

Snímek ze svatby Šamalova s Putinovou dcerou Jekatěrinou

Nejmladší syn spoluvlastníka petrohradské banky AKB Rossija Nikolaje Šamalova Kirill nakoupil akcie Siburu přes offshoreovou firmu. Nákup se uskutečnil jen několik měsíců poté, co si v roce 2013 Šamalov vzal Putinovu dceru Jekatěrinu Tichonovovou. „Je to prosté. Putinova dcera se vdala a novomanželé dostali dárek za 380 milionů dolarů,” okomentoval to ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, jemuž přinesl popularitu právě boj s korupcí.

Zvýhodněn prý nebyl

Britský list The Guardian se obrátil na Šamalovovu firmu Ladoga Management s žádostí o reakci, ale nedočkal se odpovědi. Představitel Siburu listu potvrdil, že si Šamalov pořídil akcie v rámci plánu prodeje akcií manažerům, ale nevyjádřil se k ceně. Uvedl jen, že podmínky pro nákup akcií měli všichni manažeři stejné.

Sám Šamalov odhadl hodnotu celé firmy Sibur v rozhovoru pro list Kommersant na 210 miliard korun, což by znamenalo, že jeho podíl má hodnotu 8,3 miliardy. Je otázkou, jak akcie nabyly za tu dobu na ceně.

Co má Putin s pravou rukou? Video podnítilo spekulace o jeho zdraví

Evropa

Pravost části uniklých e-mailů potvrdili Šamalovovi spolupracovníci. Ukazují, k jakému bohatství se Šamalov po svatbě dostal. Stal se investorem v řadě společností včetně developerských a telekomunikačních. Manželství vydrželo do roku 2018.

Uniklé e-maily také ukazují, kolik stálo zařizování dvou domů novomanželů v Rusku a ve francouzském Biarritzu, kam se koupil koberec v přepočtu za skoro půldruhého milionu korun a jen túje do zahrady stály přes dva miliony.

Článek na serveru iStories také odhaluje, jakého bohatství se domohli mladí podnikatelé z Petrohradu, které patří mezi děti a vnoučata Putinových přátel a kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám