Hlavní obsah

Putinovo prohlášení, které „určí osud Ruska“? To jsem neřekl, tvrdí Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý dementoval, že by při oznámení pondělního vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina mluvil o „osudovém“ projevu pro Rusko. Nic takového prý neřekl a jde o podvrh. Lákavé formulace se přitom chytla i ruská státní média.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Samozřejmě (je to podvrh). Takové prohlášení nezaznělo. Je to ze strany mnohých velmi neprofesionální,“ citovala dementi mluvčího Kremlu agentura RIA-Novosti.

Podle pondělního tvrzení ruské televize Rossija 24 měl Peskov říci, že chystané Putinovo prohlášení „bez přehánění určí osud Ruska“.

Výňatek ze zpravodajského pořadu Věsti, který se následně objevil na telegramovém účtu stanice, pak převzal na vlastní kanál Pavel Zarubin, moderátor pořadu „Moskva. Kreml. Putin“. Údajný Peskovův citát následně zveřejnil také hlavní kremelský propagandista Vladimir Solovjov, také on už senzační avízo smazal.

Putin vystoupil s mimořádným prohlášením, slíbil trest pro pučisty

Zahraniční

Na pozadí koloběhu „osudové citace“ upozornil ruský list gazeta.ru, aniž by přitom uvedl, že se údajné Peskovovo prohlášení objevilo i na sociálních sítích tohoto zpravodajského webu.

Následný Putinův projev byl krátký, nikterak nevybočoval a nezaznělo v něm nic tak zásadního. Ruský prezident poděkoval běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi za jeho přínos k uklidnění situace kolem „vzpoury“ Wagnerovy skupiny a oznámil tři možnosti pro wagnerovce: podepsat kontrakt s ruským ministerstvem obrany, odejít do Běloruska, nebo složit zbraně a vrátit se ke svým rodinám.

Nesoulad velkých očekávání a „neslaného nemastného“ vyznění projevu se staly terčem narážek i otevřeného posměchu. „Skutečně ‚epochální‘ projev, který ‚určuje budoucnost Ruska‘,“ komentoval Putinovo vystoupení ironicky na Twitteru poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Dobrovolně dal poslední tečku svému vlastnímu úřadování. Pochybnosti jsou konečně rozptýleny. Rusko čeká na… nového prezidenta…,“ napsal Podoljak.

Prigožinovo letadlo přistálo u Minsku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám