Hlavní obsah

Putin se bojí války s NATO, tvrdí estonská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská televizní stanice BBC odvysílala rozhovor s estonskou premiérkou Kajou Kallasovou. Součástí rozhovoru byla i otázka na hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina jaderným konfliktem. Podle Kallasové Putin jen zasévá strach, aby se vyhnul tomu, čeho se sám bojí, a to je válka s NATO.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Estonská premiérka Kaja Kallasová hovoří během tiskové konference v Tallinnu.

Článek

Hrozby jaderným konfliktem byly součástí i Putinova letošního proslovu o stavu země. V týdnu před ruskými prezidentskými volbami se také nechal slyšet, že je na něj Rusko již připraveno.

„Je velmi dobrý v zasévání strachu v naší společnosti,“ vyhodnotila jeho výhrůžky pro BBC Kallasová. „Poslouchá, čeho se bojíte, a dá vám přesně ten strach, který máte. ‚Ok, vy se bojíte jaderné války, tak vyšlu tyto signály.‘“

Válku NATO s Ruskem si nepřeje ani NATO

„Je to past odrazování sebe sama, protože jestli se bojíme, tak se začneme odrazovat. To Putin chce, ale my se musíme také zamyslet nad tím, čeho se Putin bojí, a Putin se ve skutečnosti bojí války s NATO,“ identifikovala příčinu hrozeb ruského prezidenta. Zároveň však podotkla, že ani NATO si válku s Ruskem nepřeje.

Kallasová je jedním z předních podporovatelů Ukrajiny na mezinárodní scéně. Již v minulosti upozorňovala, že se válka může v Evropě velmi rychle rozšířit, takže pokud Rusové na Ukrajině zvítězí, „žádná země nezůstane nedotčena“.

V sobotu byla Kallasová ve Washingtonu hostem tradiční večeře novinářského klubu Gridiron, které se zúčastnil i americký prezident Joe Biden. Na Twitteru pozvání připsala právě své silné podpoře Ukrajiny.

Noc dronů. Ukrajinci měli zasáhnout volební místnost, Rusové taktéž nezaháleli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám