Hlavní obsah

Putin podepsal důchodovou reformu, která naštvala Rusy

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal nepopulární důchodovou reformu, která oddaluje odchod občanů do penze o pět let. Rusové budou nově na odpočinek odcházet v 65 letech, Rusky v 60. Novela zákona se negativně promítla v propadu Putinovy popularity a vyprovokovala v zemi protesty.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin, který před lety podobné opatření vylučoval, zmírnil původní vládní návrh, který počítal s prodloužením důchodového věku u žen dokonce o osm let. Přesto mu v srpnu klesla podpora obyvatel oblíbenost na 62 procent proti 72 procentům v červnu, kdy vláda s návrhem přišla. V příznivějších dobách popularita hlavy státu přesahovala i 80 procent.

Do čela odporu proti reformě se postavili ruští komunisté a nacionalisté radikála Vladimira Žirinovského, jimž protestní nálady vynesly v nedávných komunálních volbách až nečekaná vítězství v několika ruských regionech.

Důchod dělá necelých 5 tisíc 

Průměrný důchod v Rusku letos činí 14 100 rublů (asi 4790 korun), valná část důchodců má však penzi nižší. Podle posledních průzkumů veřejného mínění se proti důchodové reformě staví 75 procent Rusů, schvaluje ji jen kolem deseti procent dotázaných. S náběhem reformy se ale počítá postupně, proces rozpočítaný na 15 let má začít příští rok.

Muži budou nově chodit do důchodu v 65 letech, přitom průměrný věk mužů v zemi jen o málo vyšší, v roce 2016 dosahoval 66 let.  Ženy žijí průměrně o 11 let déle. Nynější odchod do penze v 60 letech u mužů a 55 letech u žen je jedním z nejnižších v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám