Hlavní obsah

Putin nesouhlasí se závěry vyšetřovatelů o sestřelení letounu MH17

Moskva

Rusko nesouhlasí se závěry mezinárodních vyšetřovatelů o příčinách katastrofy malajsijského letadla na lince MH17 nad východem Ukrajiny z roku 2014. V Moskvě to řekl ruský prezident Vladimir Putin. O vině Ruska podle něj nebyly předloženy žádné důkazy.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rusko se nikdy nevyhýbalo odpovědnosti, pokud spočívá na jeho bedrech, ale tady nejsou žádné důkazy,“ řekl Putin. Zdůraznil, že Rusko má vlastní verzi příčin letecké katastrofy, ale mezinárodní společenství si to nepřeje slyšet. Podle prezidenta se ale bez dialogu nepodaří viníky vypátrat.

Putin reagoval na středeční informaci týmu mezinárodních vyšetřovatelů, že z odpovědnosti za sestřelení letadla nad východem Ukrajiny budou obvinění tři ruští občané Igor Girkin, Sergej Dubinský a Oleg Pulatov, působící v létě 2014 ve službách východoukrajinských separatistů, a Ukrajinec Leonid Charčenko. Soud má začít příští rok v březnu v Nizozemsku, vzhledem k mizivým šancím na úspěch nizozemská prokuratura ani o vydání čtveřice nepožádala.

Stroj letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru sestřelila v červenci 2014 raketa země-vzduch odpálená podle vyšetřovatelů z území kontrolovaného proruskými povstalci. Všech 298 lidí na palubě zemřelo. Rusko tvrdí, že střela byla odpálena z území kontrolovaného ukrajinskou armádou.

Nesouhlas s dosavadními výsledky mezinárodního vyšetřování katastrofy letu malajsijského boeingu vyjádřil i malajsijský premiér Mahathir Mohamad, podle kterého jde o protiruské spiknutí. „Pokud jde o nás, chceme důkazy. Zatím žádné nejsou, jsou jen povídačky,“ prohlásil předseda vlády. Popřel, že by důvodem jeho odmítavého stanoviska byl zájem nepoškodit obchodní vztahy Malajsie s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám