Hlavní obsah

Putin navštíví Turecko, poprvé od invaze pojede do země NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin navštíví 12. února Turecko. Agenturám Reuters a RIA Novosti to řekli nejmenovaní představitelé Turecka a Ruska. Únorovou návštěvu v Turecku avizoval před několika dny i Kreml, aniž by upřesnil datum. Pokud se cesta potvrdí, bude to první Putinova návštěva členské země NATO od začátku ruské invaze na Ukrajině v únoru 2022.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin se setká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, mluvit budou o „ukrajinské problematice“, řekl podle ruského vydání časopisu Forbes Putinův poradce Jurij Ušakov. Současně prohlásil, že Moskva je připravena hovořit o míru, ale zatím nemá s kým jednat.

Rusko opakovaně tvrdí, že je ochotno jednat o míru, současně ale trvá na splnění svých požadavků, tedy především na okupaci ukrajinských regionů, které prohlásilo za své.

Datum 12. února ještě nebylo oficiálně dohodnuto, napsala ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje v Ankaře. Podle nich „toto datum je pravděpodobné, ale ještě není definitivní“. O 12. únoru jako termínu Putinovy cesty píše turecký tisk.

Do Turecka měl jet už loni

O Putinově návštěvě se hojně spekulovalo v tureckých médiích v loňském roce. Návštěva se však nakonec neuskutečnila. Turecko na rozdíl od západních zemí nezavedlo proti Rusku sankce a snažilo se sehrát roli prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem například při rozhovorech o přepravě ukrajinských zemědělských produktů po Černém moři. Příslušnou dohodu se nakonec podařilo uzavřít v létě 2022, Moskva od ní však zhruba po roce odstoupila. Ankara se poté snažila dohodu bezvýsledně oživit.

Turecko není členem Mezinárodního trestního soudu, který loni na Putina vydal zatykač v souvislosti s únosem ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Turecko tak není vázáno zadržet ruského prezidenta.

Poslední zahraniční návštěvy Putin podnikl do Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie na začátku loňského prosince. Předtím v roce 2023 navštívil blízké spojence, například Bělorusko či Kazachstán nebo Čínu.

Putin se nebude účastnit předvolebních debat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám