Hlavní obsah

Putin chce soběstačné ruské zbrojovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyzval k zajištění soběstačnosti ruského zbrojního průmyslu. Země by se podle něj měla zbavit závislosti na zahraničních dodávkách.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

Článek

„Musíme pro to udělat maximum,” řekl šéf Kremlu. „Vše, co potřebuje zbrojní průmysl, se musí vyrábět na našem území, abychom nebyli na nikom závislí při přezbrojování armády,” dodal.

Ruský zbrojní průmysl je silně propojen s ukrajinským a některé klíčové komponenty do ruských zbraní, například vrtulníků, se vyrábějí na Ukrajině.

Zajištění soběstačnosti podle šéfa Kremlu prospěje ruským zbrojovkám, nezbytné bude upravit program ruského školství, vědy a výzkumu, řekl prezident. Zbrojní dovoz je třeba nahradit domácí výrobou i za cenu zvýšených rozpočtových výdajů, uvedl Putin.

Už nyní roste tlak na Francii, aby kvůli ukrajinské krizi nedodala Moskvě dvě výsadkové lodě třídy Mistral. Paříž slíbila kontrakt splnit, ale čelí tlaku USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám