Hlavní obsah

Putin chce dát milost Chodorkovskému. Pár měsíců před propuštěním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na pravidelné výroční tiskové konferenci oznámil, že plánuje udělit milost bývalému šéfovi ropné společnosti Jukos Michailu Chodorkovskému, napsal web Russian Times. Kromě otázek na vazby s Ukrajinou se vyjádřil i k zadržení aktivistů Greenpeace v Barentsově moři nebo k homosexualitě.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Na závěr tiskové konference přenášené televizí uvedl, že „v nejbližší době” podepíše milost pro Chodorkovského.

„Strávil přes deset let ve vězení, což si myslím, že je těžký trest,” řekl Putin. Chodorkovskij podle něj až donedávna o milost nepožádal, protože to však nyní udělal, v brzké době ji podepíše.

Advokáti Chodorkovského ale řekli agentuře Reuters, že oligarcha odsouzený za zpronevěru a daňové úniky o milost Putina nepožádal. Z téměř jedenáctiletého trestu mu zbývá odsedět si osm měsíců.

Někdejší nejbohatší Rus byl zatčen a uvězněn v roce 2003. Odsouzen byl ve dvou procesech, v roce 2005 a v roce 2010, za údajné daňové úniky a defraudace. Opozice však vnímá Chodorkovského jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi.

Obul se do aktivistů za práva gayů

Putin se pustil do homosexuálních aktivistů: „Nejde o to, někoho kritizovat. Jde o to, uchránit nás před dost agresivním jednáním určitých sociálních skupin, které podle mne nejenže žijí, jak chtějí, ale svůj názor poměrně agresivně vnucují jiným lidem i jiným zemím.”

Současně ale hájil tradiční morálku, k níž by se mělo Rusko vrátit: „Bez tradičních morálních hodnot společnost degraduje. Pro mne není důležitá kritika západních hodnot. Pro mne je důležité chránit naše obyvatelstvo před určitými pseudohodnotami, které naši občané přijímají velmi obtížně.”

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Zásah proti Greenpeace měl být lekcí

Kontroverzní byly i jeho výroky ohledně zásahu proti lodi Greenpeace Arctic Sunrise v Barentsově moři, kde členové hnutí protestovali proti plánované těžbě ropy. Rusko jich třicítku zadrželo a původně obvinilo i z pirátství. [celá zpráva]

Putin prohlásil, že akce Greenpeace mohla být provedena ”na zakázku” s cílem zabránit Rusku ve využívání arktického šelfu. Naznačil tak, že by v pozadí mohla být některá z konkurenčních zemí, žádnou ale nejmenoval. „Pro nás je to vážná věc. A nehodláme zastávat měkčí postoj. Naopak přitvrdíme.”

Michail Chodorkovskij

  • Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij se narodil v roce 1963 v Moskvě.
  • Vystudoval obor chemický inženýr - technolog
  • V éře Sovětského svazu byl náměstkem šéfa Komsomolu a ředitelem Centra pro vědecko-technickou tvorbu mládeže.
  • Po rozpadu svazu získal funkci náměstka Ministerstva paliv a energetiky.
  • V roce 1996 se stal prvním viceprezidentem naftařské společnosti Jukos a poté i jejím prezidentem.

Ruský prezident dodal, že na aktivisty se nejspíš bude vztahovat amnestie, kterou ve středu schválila Státní duma. ”Pro ně to ale neděláme. Jestli se na ně bude vztahovat, dobrá. Ale to, k čemu došlo, by mělo být lekcí...,” poznamenal prezident Ruska, které si uzurpuje většinu arktických šelfů, což vadí Kanadě a skandinávským zemím . [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám