Hlavní obsah

Putin zve Zelenského k jednání do Moskvy

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že je připraven kdykoli uvítat svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského v Moskvě a jednat s ním. Ve čtvrtek tak reagoval na jeho výzvu, aby se spolu setkali na ukrajinském Donbasu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zelenskyj ve svém úterním prohlášení uvedl, že Rusko odmítlo podpořit oznámení o úplném klidu zbraní, na němž se přitom na zasedání shodli poradci zemí takzvané normandské čtyřky, kam patří spolu s Ukrajinou, Francií a Německem také Rusko.

Zelenskyj vyzval Putina k jednání na Donbasu

Zahraniční

„Padl při tom návrh sejít se na hraniční linii, abychom se mohli podívat (zblízka) na situaci a maximálně přesně ji pochopit. Ale já ji chápu velice dobře. Jsem tam každý měsíc,” podtrhl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident dodal, že je připraven se s Putinem setkat na jakémkoli místě Donbasu, kde je válka.

Víc vojáků než anexí Krymu

Soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou vyvolává nejen v Kyjevě velké znepokojení. Na ruských obrněných transportérech v Astrachani se objevily bílé invazní pruhy, stejné, jaké použila sovětská armáda při invazi v roce 1968 do Československa.

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Evropa

Podle Zelenského bude u rusko-ukrajinských hranic zanedlouho 120 tisíc vojáků. Americký Pentagon už teď varuje, že je počet vojáků větší než při invazi na Krym z roku 2014.

Moskva uvádí, že jde o vojenské cvičení, které za pár týdnů skončí. O přípravu vpádu na Ukrajiny podle ruského ministerstva obrany nejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám