Hlavní obsah

Pryč jsou futra i kohoutky. Z ruského konzulátu v Bulharsku zmizelo vše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrhané zárubně dveří, díry po chybějících vodovodních bateriích, ze zdi trčící kabely po odvezeném osvětlení. Vnitřek někdejší ruské ambasády v bulharském městě Ruse je v žalostném stavu, zjistilo město, jehož zástupci rok a půl po odjezdu ruských diplomatů vnitřek prozkoumali.

Foto: Profimedia.cz

Odjezd z Bulharska vyhoštěných ruských diplomatů s rodinami v roce 2022. Ilustrační foto

Článek

„Ruští diplomaté si při svém odjezdu odvezli vše, co mohli,“ napsal regionální web Utro. Ruská ambasáda ale nařčení odmítá s tím, že při předání bulharské straně si nikdo na nic nestěžoval.

„Překvapilo mě, že tam nejsou zárubně. Myslel jsem, že je nechal odstranit magistrát. Ve druhém patře, kde jsou byty, bylo odstraněno vše. Sem tam chyběly i vodovodní baterie,“ postěžoval si listu Dnevnik šokovaný architekt Vencislav Iliev, který stavbu navrhoval.

„V jejich hlavách patřilo všechno, co tu měli k dispozici, jejich vlasti. Doporučil bych Ruské federaci, aby s sebou vzala památník sovětské armády hned vedle a odvezla si ho také,“ zlobil se pak radní města Ruse Dějan Gerasimov.

Ruská velvyslankyně v Bulharsku chce nechat zavřít svou vlastní ambasádu

Evropa

Zároveň však připustil, že je třeba prozkoumat i to, zda někdo z městské správy od Rusů objekt převzal i s vědomím, že je ve zdevastovaném stavu, nebo zda jen s důvěrou převzal klíče „ve jménu bulharsko-ruského přátelství“.

To už je věc města, hájí se Rusko

Ruská ambasáda se nyní hájí tím, že budovu předala do správy města už v létě 2022 a příslušné dokumenty podepsané oběma stranami neobsahují žádné připomínky ke stavu objektu.

„Nevíme, co se v budově za poslední rok a půl dělo, bylo to mimo naši kontrolu. Odpovědnost za stav budovy nesou příslušné služby Bulharska, dotazy k tomu je třeba řešit s nimi,“ citovala agentura TASS prohlášení ruské ambasády v Sofii.

Ruská média zároveň upozorňují, že ještě v květnu 2023 zveřejnil bulharský politik Ivan Belčev video, které ukazuje vnitřek budovy v dobrém stavu.

Sedmdesátku ruských diplomatů vyhostila vláda tehdejšího bulharského premiéra v červnu 2022 s odůvodněním, že šlo často o maskované pracovníky ruských zpravodajských služeb. Bulharsko tehdy oznámilo, že dočasně uzavírá svůj konzulát v Jekatěrinburgu s tím, že očekává, že Rusko recipročně uzavře svůj konzulát ve městě Ruse. To se také stalo a budova se poté vrátila zpět do rukou města, které předtím Rusku objekt pronajímalo.

K zákazu aut s ruskou poznávací značkou se přidalo i Bulharsko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám