Hlavní obsah

První pracovní projev Alžběty II. po smrti manžela, představila priority vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. svým projevem zahájila nové zasedací období parlamentu a odhalila plány Johnsonovy vlády. Ta chce reformami zmírnit dopady pandemie. Podle britského deníku Daily Mail se jedná o první pracovní projev po smrti prince Philipa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod britské královny Alžběty II. do parlamentuVideo: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT, AP

 
Článek

Alžběta II. v úvodu svého projevu řekla, že vláda bude pokračovat v očkovacím programu i dalším financování britského zdravotnického systému (NHS). „Prioritou mojí vlády je zajistit zotavení země z pandemie,“ uvedla.

Královna Alžběta II. byla poprvé od smrti manžela vyfotografována při práci

Zahraniční

Předložen bude také návrh na reformu sociální péče. Cílem této reformy bude pomoci NHS lépe sjednotit zdravotní a sociální péči po koronavirové krizi. Reforma by měla v otázce zdravotnictví přidělit více pravomocí ministru Mattu Hancockovi, který bude moci určovat směr, jakým se zdravotnictví v zemi vydá.

Hancock své hlavní body představil už v únoru s tím, že covid-19 ilustroval potřebu většího politického dohledu a lepších vazeb mezi zdravotní a sociální péčí.

Alžběta II. slaví 95. narozeniny. Bez Charlese, Williama i Harryho

Koktejl

Kabinet podle Alžběty II. také přijme opatření, která zlepší hospodářství, výzkum či infrastrukturu. „Vláda nebude investovat jen do národní infrastruktury, ale také posílí hospodářské vazby v celé Evropské unii,“ dodala královna.

Johnsonův kabinet se podle Alžběty II. má zaměřit také na posílení demokracie a ústavy.

Pro královnu to byl první pracovní projev od smrti jejího manžela prince Philipa před měsícem. Královnu doprovodil její syn, korunní princ Charles. Alžběta II. neoblékla ceremoniální róbu ani královskou korunu. Na rozdíl od ostatních přítomných také nenosila roušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám