Hlavní obsah

Průzkum: Většina Ukrajinců by při ruské invazi kladla odpor

Kyjev

V případě ozbrojeného zásahu Ruska na Ukrajině je připraveno klást odpor 57,5 procenta Ukrajinců. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedl Kyjevský mezinárodní sociologický institut od 5. do 13. února po celé zemi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinská vlajka nad Kyjevem

Článek

Připravenost Ukrajiny bránit se případné ruské vojenské ofenzivě roste, poznamenala v úterý agentura Unian a dodala, že loni v prosinci vyjádřilo v obdobném průzkumu ochotu klást odpor 50,2 procenta dotázaných.

Od prosince vzrostla připravenost k ozbrojenému odporu - zatímco tehdy na tuto možnost kladně odpovědělo 33,3 procenta dotázaných, nyní tak učinilo 37,3 procenta účastníků průzkumu, uvedl Kyjevský mezinárodní sociologický institut.

Uvěříme, až uvidíme. Ukrajina zpochybňuje slova o stahování ruských vojsk

Zahraniční

Kromě toho podle něj vzrostl počet dotázaných, kteří jsou ochotni k účasti na občanském odporu (mezi něž řadí například demonstrace, bojkoty nebo občanskou neposlušnost), a to z 21,7 procenta na 25 procent.

Obecně je 57,5 procenta Ukrajinců připraveno tak či onak vzdorovat, dodal sociologický institut, podle nějž v prosinci kladně na tento dotaz reagovalo 50,2 procenta dotázaných. Naopak 17,9 procenta dotázaných by neudělalo nic (oproti prosincovým 18,6 procenta).

Ruská vůle k jednání dává důvod k mírnému optimismu, řekl šéf NATO

Evropa

Do ciziny už tolik nechtějí

Z průzkumu dále mimo jiné vyplývá, že se snížil počet Ukrajinců, kteří tvrdí, že by odešli do bezpečnějšího regionu země (z prosincových 14,8 procenta na 12,4 procenta dotázaných) a těch, kteří by odešli do zahraničí (z 9,3 procenta na 7,5 procenta), podotkla agentura Unian.

Ukrajinští oligarchové opouštějí zemi

Evropa

Západ a Kyjev se kvůli soustředění ruských vojsk u hranic s Ukrajinou obávají nového ruského útoku na sousední zemi. Moskva, která takový úmysl popírá, v úterý ohlásila začátek stahování některých svých vojáků do původních posádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám