Hlavní obsah

Provoz migů, které Slovensko poslalo na Ukrajinu, byl neudržitelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko poslalo na Ukrajinu 13 stíhaček MiG-29 a zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády Ľubomír Svoboda říká, že provoz těchto letadel byl na Slovensku neudržitelný. Podle Svobody nefungovala logistická podpora a Slovensko mělo nedostatek pilotů.

Odlet stíhaček MiG-29 na UkrajinuVideo: Ministerstvo obrany SR

 
Článek

Optimální počet pilotů je 20 až 25, aby mohli držet nepřetržitou pohotovost. „Operačních pilotů jsme měli nakonec jen pět. To snad všichni pochopí, že takový počet je hluboko pod hranicí kritického minima,“ řekl Svoboda v rozhovoru pro Denník N. Kvůli nízké provozuschopnosti migů nedokázali Slováci vycvičit nové piloty a zvyšoval se tlak na ty stávající.

Generál připouští, že když ráno bylo k dispozici například osm letadel, v důsledku různých poruch byly večer dostupné už jen tři. „Přes noc se na to technici vrhli a do rána některé opravili. Takto to šlo pořád dokola,“ dodal Svoboda.

Koncem devadesátých let mělo Slovensko 24 stíhaček MiG-29. V roce 2002 se dvě letadla srazila, jeden z pilotů přišel o život, jeden stroj shořel na dráze a zůstalo 21 letadel. „Dvanáct strojů jsme modernizovali, dávali jsme do nich americkou avioniku, radiostanice, odpovídač, navigační systém,“ vysvětlil zástupce náčelníka generálního štábu.

Slovenské migy chrání Charkov

Válka na Ukrajině

Rusové na letišti NATO

Kvůli migům působilo na letišti Sliač na středním Slovensku deset až čtrnáct ruských techniků, kteří opravovali především elektronický systém letadel. „Byli bychom naivní, kdybychom věřili, že ruská strana nevyužívala jedinečnou přítomnost ruských techniků na základně NATO také k jiným účelům,“ připouští Svoboda. Poukázal rovněž na to, že například motor, který ruští technici dodali, měl vydržet 350 hodin, ale létal pouze 70 hodin. „Možná tam byla nekvalitní práce, nazvěme to tak. Nevím,“ dodal generál.

Po útoku Ruska na Ukrajinu ruští technici ze Slovenska odešli a stíhačky MiG-29 se loni v září uzemnily. Vzdušný prostor Slovenska chrání Česká republika a Polsko a od 1. června by se mělo přidat i Maďarsko. V příštím roce dostane Slovensko z USA první stíhačky F-16. Nová generace slovenských stíhacích pilotů už bude vycvičena přímo ve Spojených státech na letadlech F-16.

Ruští hackeři zaútočili na slovenské úřady. Za dodávku migů Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám