Hlavní obsah

Protestující francouzští zemědělci zničili část zboží v českých kamionech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český kamion převážející zeleninu byl v pátek při protestech francouzských zemědělců zastaven demonstranty na jihu země u města Narbonne. Ti ho otevřeli a vyházeli z něj část přepravovaných rajčat. Upozornil na to v sobotu dopoledne na síti X europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Incident potvrdil zaměstnanec firmy.

Francouzští farmáři zapalovali při protestech u španělských hranic ohně, na silnicích jsou hromady pneumatik, hnoje i zbožíVideo: AP/Reuters

 
Článek

Kamion byl přepaden demonstranty v pátek na křižovatce u města Narbonne. Tam protestující zemědělci zastavovali všechny kamiony a vyhazovali z nich zboží.

Situaci popsal Novinkám řidič kamionu Roman Bulawa. „Zastavili nás na kruhovém objezdu. Ptali se, co vezeme. Řekli jsme, že rajčata. Nakládali jsme je v Perpignanu,“ uvedl. Rajčata ale nebyla francouzská, byla dovezená ze severní Afriky, z Maroka.

„Proto je začali vyhazovat. Vyházely se dvě palety,“ uvedl Bulawa. Sami se terčem útoku nestali. „Šli jen po nákladu,“ dodal.

„Policie jen projela kolem, nijak se o to nezajímala,“ dodal Bulawa. Hned však neodjeli, protože museli zavolat pojišťovnu, aby zdokumentovala škody.

Foto: spetra

Zničené zboží u českého kamionu

Kamion je už na cestě do ČR. „Zítra ráno přijedeme do Prahy. Budeme vykládat. Zničili jen dvě palety z dvaatřiceti,“ podotkl Bulawa.

Řidič také popsal, co hořelo vedle kamionu. Byly to krabice a palety z dalších vozidel, na něž demonstranti hodili pneumatiky.

Postižen byl takto jediný kamion firmy, ostatní se vracely dříve. Všechny kamiony jedoucí přes Narbonne však byly demonstranty zastaveny.

Demonstranti pak zničili převážené zboží, protože zemědělci protestují proti dovozu levnější zeleniny ze zahraničí. Přepravované zboží však nemířilo na francouzský trh, ale do ČR.

Firma zatím škodu nevyčíslila, kamion ještě nepřijel do Prahy.

Zdechovského slova čekají na potvrzení

Europoslanec Tomáš Zdechovský na síti X vyzval vládu, aby zasáhla. Jeho sdělení, že byly poničeny desítky českých kamionů a bylo napadeno několik českých řidičů, však výpověď nepotvrzuje. Řidiči nečelili žádnému fyzickému násilí, policie ale nezasáhla.

Terčem protestu se stalo více kamionů (nejméně dva), což potvrdilo jedno z videí, které Zdechovský v sobotu vpodvečer poslal Novinkám. Na něm je vidět, jak demonstranti prolézají návěs a propichují jeden z přepravovaných pytlů se sypkým materiálem. Uvedl, že případů bylo ještě více, ale mnozí přepravci a jejich klienti si nepřáli zveřejnit záběry. Zmínil, že se řidiči neobracejí na zastupitelské úřady, protože případy řeší s policií a pojišťovnami.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na síti X napsal, že požádal svého francouzského kolegu o intervenci francouzských bezpečnostních složek.

Francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau měl podle Výborného přislíbit, že tamější úřady dostaly pokyn okamžitě zakročit v otázce ochrany autodopravců. „Úřady jsou mobilizovány, aby našly řešení, a případy byly oznámeny ministrovi vnitra,“ uvedl Výborný na síti X.

Nikdo se neobrátil na české velvyslanectví ve Francii.

„Na naši ambasádu se včera obrátil pouze občan, který uvázl v kolonách na francouzsko-německých hranicích. Žádný dopravce se na ambasádu s žádostí o konzulární asistenci neobrátil,“ uvedl mluvčí Daniel Drake.

Ten v sobotu odpoledne doplnil: „Naše ambasáda se proaktivně spojila s řidičem, který je v pořádku, je na cestě do Česka a od ambasády ve Francii žádnou konzulární asistenci nežádá.“

Francouzští farmáři uspěli. Vláda po protestech upustila od zvýšení daně na zemědělskou naftu

Ekonomika

Auto najelo do blokády francouzských zemědělců, zabilo jednu ženu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám