Hlavní obsah

Auto najelo do blokády francouzských zemědělců, zabilo jednu ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobní auto najelo do protestujících zemědělců a balíků slámy v úterý brzy ráno na silnici N20 u obce Pamiers na jihu Francie. Jedna žena zemřela, její manžel a 14letá dcera jsou vážně zraněni a bojují o život. Rodina patřila mezi odboráře, kteří silnice v regionu blokují od čtvrtka. Příčina neštěstí zatím není známa, podle policie, která zadržela posádku auta, šlo ale nejspíš o nehodu.

Foto: Profimedia.cz

Policista hlídá vrak auta, které u Pamiers na jihu Francie narazilo do protestujících zemědělců.

Článek

Média informovala, že 14letá dívka v nemocnici zemřela, policie to však vyvrátila.

Komisařství v Pamiers věc vyšetřuje jako zabití a těžké ublížení na zdraví s přitěžujícími okolnostmi. Ve vazbě je posádka havarovaného auta, manželský pár a jejich kamarádka, píše web stanice BFM TV. Podle prefekta mají všichni tři arménské občanství.

Zemědělci už od čtvrtka pomocí balíků slámy a techniky zpomalují dopravu na hlavních tazích v okolí Toulouse na jihu Francie.

V pondělí večer s vedením odborů o jejich požadavcích jednal premiér Gabriel Attal, ani jedna ze stran ale výsledky setkání nekomentovala.

Foto: Profimedia.cz

Kolona zemědělských strojů a vozidel zablokovala také dálnici u Beauvais na severu Francie (leden 2024)

Odbory jen uvedly, že blokády budou pokračovat, dokud vláda neschválí konkrétní kroky. Pěstitelům a chovatelům vadí zejména finanční zátěž a přísné ekologické normy, které považují za nepřiměřené.

Blokády napříč Francií pokračují

Navzdory tragédii u Pamiers zemědělci napříč Francií v blokádách pokračují. Omezený je průjezd po dálnicích A64 a A62 u Toulouse. Zemědělci znemožnili i přístup k jaderné elektrárně Golfech.

Kolony traktorů pomalu směřují k městům Limoges a Poitiers, kde jsou naplánované demonstrace. K uctění památky zesnulé ženy se farmáři sešli před prefekturou v obci Agen a drželi minutu ticha.

Demonstrace zemědělců v poslední době zmítají nejen Francií, ale také Polskem nebo Německem.

Ministři zemědělství členských zemí Evropské unie se v úterý schází v Bruselu, kde by mohli navázat na čtvrteční zahájení „strategického dialogu“ v duchu prohlášení šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že ochrana zemědělství a ochrana přírody jsou stejně významné a musí jít ruku v ruce, píše list Le Figaro.

Němečtí farmáři dál protestují proti vládním škrtům, sejde se s nimi Scholz

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám