Hlavní obsah

Proděravělé potrubí na zkapalněný plyn vyšetřuje německá kontrarozvědka jako sabotáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Německa kdosi poškodil potrubí na zkapalněný plyn, který má nahradit dodávky plynu z Ruska. Německá spolková prokuratura případ vyšetřuje jako sabotáž, informoval německý list Bild s tím, že záškodníci udělali nejméně na třech úsecích do potrubí malé otvory o průměru zhruba jeden centimetr. Výstavba se kvůli tomu zpozdila.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce německého potrubí na zkapalněný plyn. Ilustrační foto

Článek

Zmíněné potrubí se táhne v délce 55 kilometrů mezi městy Brunsbüttel a obcí Hetlingen západně od Hamburku. V provozu mělo být už ke konci loňského roku, zatím se tak ale nestalo. První hlášení o poškození potrubí dostali němečtí kriminalisté už loni v listopadu. Fakt, že se nyní případem zabývají spolkové úřady ukazuje na podezření ze špionáže či terorismu, podotýká Bild.

Aby Německo nahradilo dodávky plynu z Ruska, na kterých bylo závislé, začalo po ruské invazi na Ukrajinu budovat terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG). Prozatím byla uvedena do provozu dvě zařízení na objednávku státu, a to v dolnosaském Wilhelmshavenu a v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. V Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku vznikl také jeden čistě komerční terminál.

Německo už naplnilo zásobníky plynu takřka z 95 procent

Ekonomika

Agentura Bloomberg nicméně loni v říjnu informovala, že Berlín stále obchoduje s ruským zkapalněným zemním plynem. Jako důvod uvedla nadále platné smlouvy znárodněné německé energetické společnosti Sefe s ruskou stranou. V případě porušení by německá strana musela Moskvě platit nemalé penále.

Německé úřady také stále vyšetřují sérii výbuchů, které v srpnu 2022 poškodily momentálně nepoužívané plynovody Nord Stream v Baltském moři, jež propojují Rusko a Německo. V listopadu americký list The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské i evropské představitele napsal, že klíčovou roli v tomto útoku sehrál ukrajinský plukovník Roman Červinskyj, který jednal na pokyn svých nadřízených. Kyjev oficiálně podíl na tomto útoku odmítl.

Opravme plynovod Nord Stream, požaduje saský premiér Kretschmer

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám