Hlavní obsah

Německo už naplnilo zásobníky plynu takřka z 95 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé zásobníky zemního plynu jsou už teď naplněny takřka z 95 procent, což je zákonem stanovený cíl pro 1. listopad. Vyplývá to z přehledu zveřejněného Spolkovou agenturou pro sítě, která má úlohu síťového regulátora. Německu se tak i bez ruských dodávek této suroviny daří ukládat plyn pro nadcházející zimu výrazně rychleji, než jak to vyžaduje zákon o energetické bezpečnosti.

Foto: Envato elements

Plynový kohoutek s potrubním systémem na stanici zemního plynu.

Článek

„Německo je pro tuto zimu výrazně lépe připraveno, než tomu bylo v minulém roce. Můžeme být optimisté, ale na odvolání výstrahy je ještě příliš brzy,“ řekl šéf agentury Klaus Müller. „Zásobníky jsou dobře naplněné. Náhradní zdroje, přes které můžeme získávat plyn, a úspory jsou stabilní,“ dodal.

Spolková agentura pro sítě pořád nabádá k šetrnému využívání plynu, což je podle ní cesta, jak společně s plnými zásobníky přečkat zimu bez hrozby nuceného omezování spotřeby. Státem nařízená regulace dodávek v případě nedostatku plynu by ochromila fungování průmyslu, což by mělo dalekosáhlé ekonomické dopady.

Spotřeba se snížila

Německo v předchozím zimním pololetí od loňského října do konce letošního března díky úsporám v domácnostech, firmách a průmyslu spotřebovalo proti průměru předchozích let o 20 procent méně plynu. Spotřeba plynu zůstala nízká i mimo topnou sezonu. Síťový regulátor uvedl, že v posledních týdnech je nižší rovněž o 20 procent proti předchozím letům.

Stát koupil plynové zásobníky za 8,8 miliardy

Ekonomika

Německé zákony vyžadují, aby zásobníky byly k 1. září naplněny ze 75 procent, k 1. říjnu z 85 procent a k 1. listopadu z 95 procent. Zářijový limit splnilo Německo už v červnu, říjnový v červenci a nyní s hodnotou 94,56 procenta dosahuje na ten listopadový.

Aby Německo nahradilo dodávky plynu z Ruska, na kterých bylo závislé, začalo po ruské invazi na Ukrajinu budovat terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG). Prozatím byla uvedena do provozu dvě zařízení na objednávku státu, a to v dolnosaském Wilhelmshavenu a v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. V Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku vznikl také jeden čistě komerční terminál.

Na začátku příštího roku se očekává spuštění státem financovaného terminálu na LNG u německého ostrova Rujána v Baltském moři. O baltský terminál, jehož potřebu zpochybňují ekologové a místní obce, se zajímá Česká republika, která je s regionem infrastrukturně propojena.

Vysoká naplněnost v celé EU, včetně ČR

Plnění plynových zásobníků je na vysoké úrovni v celé Evropské unii. Podle dat Gas Infrastructure Europe (GIE AGSI) měly ke čtvrtku všechny zásobníky v EU naplněnost z 94,4 procenta.

V případě České republiky je číslo ještě trochu vyšší a blíží se 96 procentům, což je v procentuálním vyjádření, nikoliv v celkovém objemu, více, než má Německo.

Stoprocentní naplněnost zásobníků hlásí Španělsko s Portugalskem, devadesátiprocentní naplněnosti pak zatím nedosáhly tři země EU, Francie, Belgie a Lotyšsko, které mají shodně po 89 procentech.

Nizozemský terminál odbavil pro ČR za rok 21 lodí s LNG, více než čtvrtinu loňské spotřeby

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám