Hlavní obsah

Prodávat šibenice pro Merkelovou je nepřípustné, rozhodl německý soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk

V Německu není možné prodávat modely šibenic určených pro kancléřku Angelu Merkelovou (CDU). Rozhodl tak v pátek zemský soud v Hamburku. Dvaačtyřicetiletý muž ze Saska, který zmenšené šibenice nabízel na internetu, tak ve své činnosti nemůže pokračovat.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace Pegidy v Drážďanech v říjnu 2015. Šibenice pro kancléřku Angelu Merkelovou a šéfa SPD Sigmara Gabriela.

Článek

Velká šibenice s dvojicí oprátek, které byly „rezervované” pro Merkelovou a tehdejšího šéfa sociální demokracie Sigmara Gabriela, se zřejmě poprvé objevila v roce 2015 na demonstraci protiimigračního hnutí Pegida v Drážďanech. Šibenici posléze její autor ze saské obce Niederdorf, která leží nedaleko českých hranic, začal prodávat ve zmenšené verzi za 15 eur (385 korun).

Foto: Profimedia.cz

Zesměšňování spolkové kancléřky Angely Merkelové má své hranice, rozhodl soud v Hamburku.

Státní zastupitelství sice případ prošetřovalo, neshledalo ale porušení trestního zákoníku. S tím se však nesmířil Gabriel, který na muže podal žalobu u civilního soudu.

Gabriel se bránil

Obyvatel Saska se bránil tvrzením, že miniatury šibenic představují vyhrocenou, ale oprávněnou kritiku uprchlické politiky německé vlády. Soud v Hamburku to tak ale neviděl. Už loni předběžným opatřením prodej šibenic pozastavil, a nyní ho verdiktem zakázal zcela.

Konstatoval totiž, že šibenice porušují osobnostní práva Gabriela a navíc ho ponižují nápisem „zrádce národa”, kterým autor narážel na nacistickou dobu, kdy se tento výraz často používal.

Reklama

Výběr článků

Načítám