Hlavní obsah

Problémy se suchem vyřešili Švýcaři originálně. Vodu ukradli z francouzského jezera

– Bern
Právo, Novinky, nek, BBC

Sucho posledních týdnů a nedostatek vody vyvolaly neobvyklý spor mezi obyvateli jedné francouzské vesnice a švýcarskými vojáky. Ti si totiž bez povolení francouzských úřadů s vrtulníky doletěli přes hranici pro vodu do francouzského jezera a dopravili ji domácím farmářům, jejichž krávy trpěly žízní. Švýcaři se za to v úterý omluvili.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Les Rousses

Článek

Švýcarské vojenské vrtulníky v posledních dnech přeletěly hranici s Francií několikrát a vodu z jezera u obce Les Rousses nabraly do zavěšených speciálních vaků. Odpovědní velitelé ale nepožádali o souhlas obcí na francouzské straně, čímž si od nich vysloužili ostrou kritiku.

„Stalo se to bez našeho vědomí, ačkoli jezero je ve vlastnictví naší obce,“ řekl starosta Les Rousses Bernard Mamet švýcarskému listu 20 Minutes.

„Nestačili jsme se divit,“ dodal generální tajemník prefektury regionu Jura s tím, že intervenovali u vedení švýcarského kantonu Vaud, které přelety ihned zastavilo.

Žádali vládu

Švýcarská armáda se bránila tím, že o přelety a čerpání vody z jezera francouzské úřady požádala, a sice rovnou pařížskou vládu, od níž údajně dostala i souhlas. Vláda to prý ale asi zapomněla vzkázat do regionu.

Přelety za hranici odůvodnil mluvčí švýcarské armády Daniel Reist tím, že jezera na francouzské straně jsou blíže než švýcarská. „Na každém letu jsme ušetřili patnáct minut,“ dodal mluvčí.

Postižená obec ale teď chce podle  Neue Zürcher Zeitung odškodné. Jen minulý čtvrtek armáda vrtulníky z jezera u Les Rousses odvezla bez povolení 53 000 litrů vody pro žíznící krávy.

Ve vesnici už přitom skoro tři týdny platí zákaz čerpání vody z potoků, řek či jezer. Z Lac des Rousses nesmějí brát vodu ani místní zemědělci.

Zástupce švýcarské armády se v úterý za postup vojáků omluvil. V úterý zavolal na obecní úřad Les Rousses. Christopha Matheze z obecního úřadu to podle Neue Zürcher Zeitung sice dojalo, překvapilo ho ale, že se švýcarská strana ozvala tak pozdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám