Hlavní obsah

Připojíme ještě Rumunsko, Benátky a Skotsko, žertovali ruští velvyslanci po telefonu

Novinky, rei

Na internetu se objevil audiozáznam údajného telefonátu mezi velvyslanci Ruska pro Zimbabwe a Malawi a v Eritreji. Mluvčí spolu lehkým tónem probírají podporu svých hostitelských zemí, přičemž žertují, že ruské menšiny se vyskytují i jinde po světě, takže by se tam mohlo vyhlásit referendum o připojení k Rusku jako nedávno na Krymu. Se smíchem jmenují Skotsko, Benátky, Aljašku i Londýn. Zda na nahrávce skutečně hovoří velvyslanci Sergej Bacharev a Igor Čubarov, Moskva nepotvrdila.

Velvyslanci žertovali o připojení dalších zemí k Rusku

 
Článek

„Říkám těm velvyslancům z Evropské unie jedinou zásadní věc. Opakuji jim: „Hoši, zabrali jsme Krym, ale to sakra není všechno. V budoucnu si vezmeme vaše Katalánsko a Benátky. A taky Skotsko a Aljašku, a pak se uklidníme,“ prohlásil muž hlasem Čubarova se smíchem.

„To bude v první fázi,“ přisadil si údajný Bacharev a Čubarov mu přitakal s tím, že dál si to Rusko ještě promyslí, ale připojit by mohlo také hraniční země jako Lotyšsko a Estonsko, i Bulharsko a Rumunsko. „Nakopneme je tím správným směrem,“ dodal.

„Ne, lepší by byla Kalifornilandie a Miamilandie,“ kontroval Bacharev. „To je fakt, v Miamilandii je prakticky 95 procent našich občanů. Máme plné právo uspořádat referendum,“ ozval se Čubarov. „A taky v Londýnlandii,“ doplnil Bacharev.

„Máš pravdu, Rumuny a Bulhary necháme chvíli být a necháme je v EU,“ přitakal Čubarov a jeho kolega dodal: „Společně s tím pobaltským ho..em“.

Velvyslanci v telefonátu také probírají podporu afrických zemí ruskému připojení Krymu. Pochvalují si, že Zimbabwe anexi Krymu uznalo a pozastavují se nad odmítavým postojem Malawi a váháním Eritreje a Súdánu. Čubarov prohlašuje, že to nic není a že je přinutí uznat Jižní Osetii a Abcházii.

Oba ambasadoři používají peprné výrazy, v telefonátu zazněla široká škála vulgarit.

Další do série s Tymošenkovou i Ashtonovou

Uniklá nahrávka může být odvetou za odposlechy, které v minulých týdnech zveřejnila ruská strana. Na jedné nahrávce ukrajinská expremiérka a kandidátka na prezidentku Julija Tymošenková prohlašuje, že na Rusy na Krymu je třeba jít silou a střílet je.

Je třeba je střílet, řekla o Rusech Tymošenková v odposlechu

Zveřejněn byl také odposlech telefonického rozhovoru estonského ministra zahraničí Urmase Paeta a šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové, kteří se obávali, že za únorovou střelbou do demonstrantů v Kyjevě mohl být někdo z opozice. [celá zpráva]

V odposleších ještě z doby nepokojů proti vládě exprezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě zase figurovaly náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová a náměstkyně šéfky zahraniční služby EU Helga Schmidová.

Zatímco Schmidová v telefonátu s unijním velvyslancem Janem Tombinskim hovořila o nutnosti pečlivě připravit sankce vůči Janukovyčově režimu, Nulandová s americkým ambasadorem v Kyjevě Geoffreyem Pyattem probírala možné Janukovyčovy nástupce, přičemž řekla, že je třeba vyšachovat ze hry EU a „nas...t na ni“.

Američtí diplomaté Nulandová a Pyatt o EU a Ukrajině

Moskva oficiálně pravost odposlechu telefonátu svých diplomatů v Africe nepotvrdila. Nejmenovaný zástupce ruské administrativy však pro deník Guardian uvedl: „Pokud je to jejich odpověď na silná vyjádření Nulandové, pak si buďte jisti, že žádný ruský velvyslanec by ji v klení nemohl překonat, ani v ruštině.“

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám