Hlavní obsah

Prigožin měl na pochodu třikrát méně mužů, než tvrdil, míní Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin měl během vzpoury k dispozici jen zhruba osm tisíc bojovníků své soukromé armády namísto 25 tisíc, jak tvrdil. Čelil by tak porážce při jakémkoliv pokusu o dobytí Moskvy, napsal list s odvoláním na analýzu britských bezpečnostních složek The Daily Telegraph.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Wagnerovci v Rostově na Donu. Snímek ze soboty

Článek

Ruské zpravodajské služby také podle Britů hrozily, že ublíží rodinám lídrů wagnerovců, než Prigožin svůj postup na ruskou metropoli odvolal s tím, že nechce prolévat ruskou krev, napsal britský deník. Bojovníky wagnerovců se Kreml nyní pokusí začlenit do ruské armády, zatímco lídrů žoldnéřů se pokusí zbavit, dodal list.

Putin prý s Prigožinem mluvit nechtěl

Kreml v sobotu uvedl, že Prigožin zamíří do Běloruska výměnou za stažení obvinění z velezrady. Detaily dohody, v níž roli prostředníka sehrál běloruský prezident Alexandr Lukašenko, však zůstávají nejasné. Podle ruského exilového webu Meduza chtěl Prigožin mluvit přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ten to ale odmítl.

Foto: Pavel Bednyakov, ČTK/AP

Putinův víkendový televizní projev

Putin nebyl viděn na veřejnosti viděn od sobotního rána, kdy promluvil k národu, ale v neděli byl ve státní televizi přehrán předem připravený rozhovor natočený začátkem týdne. V rozhovoru Putin vyjádřil důvěru v dokončení plánů invaze, kterou nadále nazývá „zvláštní vojenskou operací“, na Ukrajině.

Kyjev hlásí postup

Dopady krátké vzpoury wagnerovců na boje na Ukrajině jsou zatím nejasné. Náměstkyně ukrajinského ministra vnitra Hanna Maljarová nicméně oznámila, že během víkendu Kyjev při své protiofenzivě dosáhl nových zisků mimo jiné kolem Bachmutu. „Jakýkoli chaos za nepřátelskými liniemi je v našem zájmu,“ řekl pak ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Výhrůžky Prigožinovi mezitím zveřejnilo několik příslušníků ruských armádních jednotek Storm-Z, složených po vzoru wagnerovců z naverbovaných trestanců. Bývalí vězni na zveřejněném videu tvrdí, že byli připraveni připojit se ke vzpouře, ale že Prigožin zradil, když „všechno slíbil“ a pak „otočil volantem špatným směrem“.

Nebyla prolita ruská krev? Vzpoura wagnerovců si vyžádala životy 13 ruských pilotů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám