Hlavní obsah

Při ruských manévrech byl zničen nadzvukový jaderný bombardér

Moskva

Strategický nadzvukový bombardér Tupolev Tu-22M3 (v kódu NATO Backfire C) byl zničen při právě probíhajících rusko-běloruských manévrech. Ve čtvrtek pozdě odpoledne sjela jeho posádka při startu ze základny u Šajkovky v Kalužské oblasti z dráhy a utrhla podvozek. Stroj skončil na břiše. Poškození je tak vážné, že stroj už nelze opravit. Posádka vyvázla bez zranění.

Foto: 42.tut.by

Hasiči u havarovaného jaderného bombardéru Tupolev Tu-22M3.

Článek

„Incident se stal na letecké základně u obce Šajkovka. Vojenský letoun Tu-22 vyjel jedním kolem ze vzletové a přistávací dráhy,“ uvedla armáda, ovšem s tím, že stroj neutrpěl žádné poškození. Později se ukázalo, že havárie byla mnohem vážnější.

Podle Ren TV se stroji při vyjetí dráhy utrhl podvozek, takže skončil na břiše. Záběry zveřejněné serverem Fotofakt ukazují, že se mu utrhla levá polovina křídla s proměnlivou geometrií. List Izvěstija uvedl, že stroj je neopravitelně poškozen.

Tu-22M na archivním snímku

Bombardér patřil 326. těžké bombardovací divizi sídlící na letišti Bělaja.

Jádro bombardovacích sil

Bombardéry Tu-22M3 tvoří jádro ruských strategických bombardovacích sil. Použity byly ve válce v Gruzii a nasazovány jsou opakovaně i při bojích v Sýrii. Kromě konvenční výzbroje, kdy mohou nosit až 24tunové bomby, mohou také vypouštět střely Ch-22, které mohou být kromě klasické vybaveny i jadernou hlavicí.

Foto: 42.tut.by

Detail havarovaného jaderného bombardéru Tupolev Tu-22M3.

Letoun byl vyvíjen od konce šedesátých let, varianta M3 se zvýšenými výkony je z konce let sedmdesátých. Bombardér se čtyřčlennou posádkou dosahuje až dvojnásobné rychlosti zvuku a má bojový dolet kolem 2500 km, maximální pak cca 6000. Pro svou obranu je vyzbrojen kanonem v zadní části trupu.

Rusko těchto strojů zařadilo do výzbroje přes dvě stě, část jich modernizovalo.

Srovnat ho lze nejspíše s americkým strojem B-1B Lancer, který je větší, má větší nosnost, ale nižší rychlost.

Reklama

Výběr článků

Načítám