Hlavní obsah

Rabující dav v Marseille vykradl obchod se zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Demonstranti ve Francii v pátek večer a v noci na sobotu zaútočili na několik policejních stanic, rabovali také obchody a zapalovali auta. V Marseille na jihu země byl vykraden obchod se zbraněmi. Zmizelo několik pušek. Policie po celé zemi zadržela 994 lidí. 79 policistů a četníků při střetech s výtržníky utrpělo zranění, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin.

Nepokoje na pařížském předměstíVideo: Reuters

 
Článek

„Scény násilí a rabování jsou v Marseille nepřijatelné. Důrazně tyhle vandalské činy odsuzuji a vyzývám stát, aby do města okamžitě poslal další posily bezpečnostních složek,“ napsal v noci na sobotu na Twitteru starosta Marseille Benoit Payan.

Podle deníku The Guardian Paříž posily do města, kde je situace tradičně jedna z nejdramatičtějších, už vyslala.

Rabování bylo hlášeno z měst Grenoble či Lyonu. Tam u pošty explodovalo výbušné zařízení. Z několik míst je hlášena střelba do vzduchu z brokovnice či z kalašnikovů.

KOMENTÁŘ: Jsme na prahu občanské války ve Francii? – Matěj Široký

Komentáře

Útoky na policejní stanice byly hlášeny z Bordeaux na západě země, ze Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či z Alès na jihu Francie.

Foto: Profimedia.cz

Rabování Marseille

Policie na řadě míst odpověděla slzným plynem, nad některými městy kroužily vrtulníky. Přes množství nepokojů je podle policejních představitelů, na něž se odvolává deník Le Figaro, situace v noci na sobotu lepší než o den dříve.

Molotovovy koktejly v Nanterre

Jen v Paříži zadržela policie na 120 lidí, v Marseille 95. V Nanterre na předměstí Paříže, kde žil 17letý mladík, kterého zastřelil policista, což současné nepokoje vyvolalo, zajistili policisté devět lidí, kteří u sebe měli Molotovovy koktejly. Nepokoje se rozšířily i do sousední Belgie, kde policie v metropoli Bruselu zadržela kolem 100 osob.

U pošty v Lyonu explodovalo výbušné zařízení. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí. Z několika francouzských měst je zase hlášena střelba ze strany demonstrantů.

Ve městě Nîmes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery, v jedné ze čtvrtí Lyonu svědci viděli střelbu do vzduchu z kalašnikovů.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálních sítích natočené v Bordeaux ukazuje, jak se dav obrátil proti jednomu z kolemjdoucích.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Policisté v ulicích Lille

K ukončení násilností vyzval kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, podle něhož je musí nahradit smutek, dialog a obnova.

V Grenoblu skupinky mladých lidí v kapucích rabují v obchodech a zapalují odpadkové koše, v Marseille se stal terčem rabování obchod s kosmetikou Sephora. Jen dnes večer bylo v tomto jihofrancouzské městě zatčeno 49 lidí.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin tvrdí, že výtržnosti mají na svědomí delikventi, kteří rozhodně neukazují na většinu tvrdě pracujících lidí, již ve Francii žijí. Průměrný věk protestujících je 17 let, některým z nich je prý jen 13 let.

Francouzský prezident Emmanuel Macron proto vyzval rodiče, aby za své potomky, kteří se protestů účastní, převzali větší odpovědnost.

Úřadům a bezpečnostním složkám se ani přes zákazy shromažďování a velké počty policistů v ulicích nedaří zabránit rabování či zapalování aut.

Nepokoje začaly v noci na středu poté, co policista z bezprostřední blízkosti zastřelil 17letého mladíka alžírského původu, který seděl za volantem auta a chtěl se rozjet. V jeho voze se nic podezřelého nenašlo. Policista je obviněn z úmyslného zabití.

Matka zastřeleného mladíka vedla pietní průvod. Akce přerostla v násilnosti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám