Hlavní obsah

Přesluhující ukrajinští branci by podle novely mohli jít do výslužby i za válečného stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ukrajinském parlamentu registroval novelu zákona, která by brancům po odsloužení určité doby měla umožnit odchod do výslužby i za stanného práva. Mohlo by to zmírnit nevoli, kterou způsobilo přesluhování branců naverbovaných ještě před začátkem ruské invaze.

Foto: ČTK

Volodymyr Zelenskyj

Článek

O návrhu zákona, který dostal pořadové číslo 11035, informoval list Ukrainska Pravda. Samotný text dokumentu ještě dostupný nebyl, detaily o změnách, které by měla novela přinést, ale na Telegramu zveřejnil poslanec Oleksij Hončarenko.

„Novela zákona navrhuje, aby branci, jejichž služba se naplnila během platnosti stanného práva a byla následně prodloužena na déle, než bylo původně stanoveno, byli propuštěni z aktivní služby a nahrazeni v časové lhůtě určené dekretem prezidenta Ukrajiny rezervisty. Takže nebudou žádné pevné lhůty. Vše určí Zelenského dekret,“ napsal Hončarenko.

Diskusi o povinné vojně se nevyhneme, prohlásil Řehka

Domácí

Již na konci loňského listopadu sliboval tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov, že budou branci, jejichž služba už vypršela, brzy demobilizováni. Ti, kteří budou chtít dál sloužit, mohou podepsat novou smlouvu.

Prezident Zelenskyj následně potvrdil, že se téhož dne na schůzi štábu nejvyššího velitelství probíraly otázky ohledně mobilizace, demobilizace, rotace vojáků ozbrojených sil a situace branců, kteří byli odvedeni ještě před začátkem ruské invaze. Výsledkem těchto rozhovorů by měla být právě parlamentu předložená novela.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už téměř dva roky. Už předtím Rusové okupovali ukrajinský Krym a část území na východě země, kde pomohli vyhlásit separatistické republiky, jež už prohlásili za součást svého území.

Potřeba bojeschopných sil pro Ukrajinu po zahájení invaze ještě vzrostla. V zemi se už delší dobu mluví o potřebě mobilizace. Nábor nových vojáků patří mezi úkoly, s nimiž začátkem února do funkce nastupoval nový hlavní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočit na ruské území

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám