Hlavní obsah

Přes 250 skautských vedoucích v Británii a Irsku bylo odsouzeno za sexuálně motivované činy

– Londýn

V Británii a v Irsku bylo od padesátých let odsouzeno za sexuálně motivované trestné činy, které spáchali jako skautští vůdcové, 255 lidí. Jsou mezi nimi i tak závažné trestné činy jako znásilnění, voyerství nebo výroba a šíření pornografie. Počet vyvolává otázky, jak se dokáže skautská organizace bránit takovýmto lidem.

Foto: koláž Novinky

Ilustrační foto

Článek

Interaktivní mapu se zdokumentovanými případy sestavila skupina právníků zaměřených na zneužívání v právní kanceláři Bolt Burdon Kemp (BBK). Ta zachycuje místo, kde došlo ke zneužívání, jméno skautské skupiny, ve které k němu došlo, dobu zneužívání a detaily o soudním verdiktu.

Nejstarší zdokumentované případy jsou z padesátých let, to však neznamená, že by šlo o minulost. Je mezi nimi i případ Olivera Coopera, který byl loni odsouzen na šest let za tři případy sexuálního napadení dvou šestiletých dívek, pořizování necudných fotografií a 13 případů voyerismu.

Loni v listopadu byl také odsouzen na pět let a sedm měsíců Graham Avison z Manchesteru, který se přiznal ke čtyřem případům sexuálního napadení hocha, kterého si v letech 1991 až 1992 kupoval malými dárky, jako byly čokoládové tyčinky.

„Asociace skautů musí dělat mnohem více, aby chránila skauty před sexuálními predátory,“ řekl listu The Guardian Abbie Hickson z BBK a upozornil, že za stávajícího stavu je tu pořád potenciální nebezpečí zneužití, jemuž se aktivně nepředchází.

Problémem je, že záleží na samotných skautských vedoucích, jak moc dodržují sami pravidla. „Musí tu byl kultura transparentnosti a důvěry a musí být v celé hierarchii organizace podniknuty kroky, aby bylo sexuálnímu zneužívání u skautů aktivně předcházeno,“ dodal Hickson.

BBK uvádí, že počet pachatelů i obětí bude vyšší. Nezahrnuje totiž případy, kdy oběť nenahlásila zneužití nebo žalobci případ odložili, protože šlo o starší případ, nebo kdy možný pachatel mezitím zemřel.

Nezahrnuje tak třeba případ dnes 27leté Lucy Pincottové, která nedávno uvedla, že byla ve třinácti letech sexuálně napadena mladým skautským vedoucím.

Prokuratura nevznesla obvinění, ale Pincottová zastupovaná BBK se loni dohodla se Skautskou asociací na odškodném ve výši 160 000 liber. Sama uvedla: „Přeji si, aby skauting pokračoval. Pro mnoho mladých lidí může být skvělý, ale musejí být udržováni v bezpečí před těmi, kteří by se jich chtěli zmocnit. Mnozí se nikdy nezotavili z toho, co jim způsobili pedofilové a další sexuální násilníci. Zejména, když se jim nevěřilo a predátoři byli ochraňováni.”

Skautské hnutí čelí těmto problémům i v dalších zemích. V USA tento měsíc Chlapečtí skauti z Ameriky uvedli, že dosáhli dohody s právníky zastupujícími 60 000 obětí sexuálního zneužívání.

Mluvčí britské Skautské asociace listu řekl, že pro ni není nic důležitějšího než ochránit děti v péči organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám