Hlavní obsah

Přední běloruský disident jde na pět let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Minský soud v sobotu poslal na pět let do vězení jednoho z hlavních vůdců běloruské opozice, bývalého náměstka běloruského ministra zahraničních věcí a spoluzakladatele opozičního hnutí Charta 97 Andreje Sannikava. Sedmapadesátiletý politik byl odsouzen za svou účast v loňském prosincovém opozičním shromáždění v Minsku, jehož účastníci protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka běloruským prezidentem.

Foto: ČTK

Andrej Sannikav

Článek

Sannikav sám proti Lukašenkovi kandidoval, ale stejně jako další protikandidáti neuspěl. Čtyři z nich se navíc bezprostředně po volbách ocitli před soudem, kde se zodpovídají z porušování veřejného pořádku a pobuřování. Pátý protikandidát Aljaksej Michalevič není souzen jen proto, že před policií uprchl do Česka, kde dostal politický azyl.

Spolu se Sannikavem byla dnes odsouzena i jeho manželka, známá běloruská novinářka a dopisovatelka ruských novin Novaja gazeta Iryna Chalipová. Soud jí vyměřil podmíněný trest dva roky vězení.

Vyhrožovali útokem na jeho ženu a dítě

Sannikav jakoukoli vinu popírá a při čtvrtečním přelíčení odvolal i všechny své výpovědi, které učinil při výsleších ve vazební věznici. Běloruskou KGB obvinil z týrání, vyhrožování a vydírání. Výpověď si podle Sannikava policie vynucovala násilím, vyšetřovatelé mu vyhrožovali fyzickým útokem proti jeho dítěti a manželce. Prokurátor v páteční závěrečné řeči žádal pro Sannikava trest sedm let vězení.

Svůj trest si jeden z hlavních běloruských disidentů odpyká ve věznici se zostřeným režimem. Spolu s ním byli odsouzeni jeho spolupracovníci Uladzimir Jaromenak, Ilja Vasilevič, Aleh Hnědčyk a Fjodar Mirzajanav, všichni ke třem letům vězení.

Soud Sannikava označil za organizátora, nikoli přímého vykonavatele nepokojů. Protivládní protesty podle předsedkyně soudu Natallji Čacvjartkové předem dlouho plánoval, připravoval provokace a vyzýval dav k násilí.

Sannikav: Režim se mstí

Sannikav před vynesením rozsudku označil proces za politickou mstu režimu. "Byl jsem a zůstávám stoupencem změn v Bělorusku. Byl jsem a zůstávám stoupencem nenásilných akcí, které tyto změny přinesou," řekl odsouzený. Po násilném zásahu policie proti účastníkům prosincového protestu státní moc podle Sannikava "s konečnou platností ztratila důvěru vlastního národa a mezinárodního společenství".

Sannikav je přesvědčen, že ti, kdo pronásledováním opozice narušují běloruské zákony, se nakonec nevyhnutelně sami ocitnou na lavici obžalovaných. "V daleko horší situaci ale budou, až se budou muset podívat do očí svým dětem," prohlásil odsouzený v dramatické závěrečné řeči. Po vynesení rozsudku se v soudní síni ozývalo skandování "Svobodu, svobodu!".

Dva jiné obvodní soudy v Minsku pokračovaly v procesech vedených proti bývalým prezidentským kandidátům Uladzimiru Njakljajevovi, Mikalaji Statkevičovi, Dzmitryji Ussovi a Vitalu Rymaševskému. Jejich procesy byly v sobotu přerušeny do pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám