Hlavní obsah

Předání premiérského postu v Bavorsku se odkládá

Mnichov

Vleklá jednání kolem vzniku nové vlády v Německu komplikují situaci v Bavorsku. Současný ministerský předseda této spolkové země Horst Seehofer měl předat úřad svému nástupci Markusovi Söderovi nejpozději do konce března, termín ale odložil, napsala agentura DPA. Stane se tak zřejmě nejdříve v dubnu.

Foto: Kneffel Peter, ČTK

Horst Seehofer, bavorský ministerský předseda a šéf CSU.

Článek

Seehofer na pondělní schůzce předsednictva strany oznámil, že vládu v Bavorsku opustí až po Velikonocích. Nový časový plán zdůvodnil situací kolem vyjednávání konzervativní unie CDU kancléřky Angely Merkelové a sesterské CSU se sociálnědemokratickou SPD o vytvoření vládní koalice.

Pokud SPD na nedělním sjedu rozhodne, že sociální demokraté zahájí koaliční rozhovory s CDU/CSU, počítá Seehofer s dvoutýdenním jednáním stran, jehož výsledek by pak schvalovalo třítýdenní vnitrostranické referendum SPD. Podle vývoje rozhovorů o koalici by pak byly nutné i stranické sjezdy CDU a CSU. Po započtení masopustních oslav a Velikonoc tak možná nová spolková vláda vznikne až po Velikonocích, kdy také bude možné předat moc v Bavorsku Söderovi.

Seehofer stojí v čele bavorské vlády od roku 2008, v posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v loňských zářijových parlamentních volbách. Nakonec se proto rozhodl, že se vzdá funkce bavorského ministerského předsedy.

Reklama

Výběr článků

Načítám