Hlavní obsah

Před příjezdem Putina odhalili ve Volgogradu sochu Stalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V ruském Volgogradu, který se v dobách Sovětského svazu několik desítek let jmenoval Stalingrad, byla slavnostně odhalena socha diktátora Josifa Stalina. Podle portálu Meduza se tak stalo před návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina, jenž do města na jihu Ruska zavítá ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Busta Josifa Stalina ve Volgogradu

Článek

Putin by měl do města přijet u příležitosti 80. výročí vítězství Sovětského svazu v bitvě u Stalingradu nad armádou nacistického Německa.

Stalinovy památníky jsou v současném Rusku poměrně vzácné. Jeho bronzová busta nově stojí u volgogradského muzea s panoramatem bitvy u Stalingradu, která za cenu obrovského množství obětí přinesla během druhé světové války obrat na východní frontě. Během bojů o město, trvajících zhruba půl roku, zahynuly přes dva miliony vojáků a desítky tisíc civilistů.

Stalin je sice některými Rusy vnímán jako vůdce, jenž se zasloužil o porážku nacistického Německa, do historie ale vešel jako krvavý diktátor. Kvůli teroru, který rozpoutal proti civilnímu obyvatelstvu Sovětského svazu, zemřely miliony lidí.

Putin opakuje Stalinovy chyby, řekl finský prezident

Evropa

Vedle Stalinovy sochy byly před muzeem ve Volgogradu nově odhaleny také busty maršála Georgije Žukova a dalšího sovětského vůdce Alexandra Vasilevského, kteří se vyznamenali během stalingradské bitvy.

Volgograd se kromě toho u příležitosti letošního 80letého výročí vítězné bitvy na jeden den přejmenuje zpět na Stalingrad, informoval místní server v1.ru. Ve čtvrtek se na jeden den změní například cedule na silnicích oznamující začátek obce.

Podle průzkumu veřejného mínění státní agentury VCIOM si 67 procent obyvatel Volgogradu nepřeje, aby se jejich město znovu přejmenovalo na Stalingrad, připomněl portál Meduza. Pro je naopak 26 procent lidí. Čtyři procenta dotázaných uvedla, že pokud už by se město mělo přejmenovávat, tak by se mělo vrátit ke svému jinému historickému názvu Caricyn.

Zlom ve válce: Operace Uran

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám