Hlavní obsah

Prasečí chřipka paralyzovala dětský tábor v Alpách

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 23 dětí onemocnělo prasečí chřipkou během pobytu na letním táboře v Alpách ve Francii. Děti byly ihned po nakažení virem H1N1 izolovány. V sobotu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

„V tento moment jsou zde děti léčeny,“ komentoval událost oficiální zdroje s tím, že doktor dorazil do tábora v sobotu. Děti pochází z Paříže, kromě třiadvaceti infikovaných je na místě deset dalších, které onemocnění zatím nemají.

Jen ve Francii je podle úřadů již 434 nakažených. Z toho 383 případů je jen v Paříži, na 309 nemocných nebylo nakaženo ve Francii, ale v zahraničí.

V Česku dvacet případů

Jen v České republice bylo onemocnění zaznamenáno u dvacítky lidí. Poslední tři případy byly ohlášeny v pátek. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta na tom není tuzemsko co do počtu nakažených nejhůře. [celá zpráva]

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

V Evropě se již prasečí chřipkou nakazilo 11 020 pacientů a v ostatních kontinentech světa 93 612. Na prasečí chřipku již zemřelo 466 lidí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám