Hlavní obsah

Požáry v Rusku zničily leteckou základnu, už mají 40 obětí

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Zuřící lesní požáry si v Rusku vyžádaly podle úterní zprávy agentury RIA Novosti už čtyřicet lidských životů. Agentura Reuters uvedla, že byla zničena kolomenská letecká základna. Podle některých zpráv na ní bylo 200 letadel. Video dobrovolníků zachycuje, jak zoufalá a nebezpečná je situace u Nižného Novgorodu, kde pojížděli kolem ohnivé stěny.

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na ruskou prokuraturu uvedla, že se oheň přehnal přes kolomenskou leteckou základnu asi 100 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Ruské ministerstvo obrany to dosud popíralo a dokonce tvrdilo, že taková základna vůbec neexistuje. Podle prokuratury byly na základně zničeny budovy štábu, finančního úřadu, klubu, dvě garáže, 13 leteckých hangárů, v nichž bylo různé letecké zařízení, ale ne letouny, a 17 parkovišť s automobily, cituje ze zprávy ČTK.

Internetový portál Lifenews.ru tvrdí, že požár zasáhl základnu už 29. července a že živel zničil na 200 letounů a vrtulníků za milióny dolarů.

Některé z devastujících požárů se vymkly kontrole, prohlásil ruský ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu, aniž upřesnil kritické lokality. Rostou obavy, že není dost hasičů. Do boje s ohněm se proto zapojily tisíce příslušníků armády.

Zatímco oficiální zprávy uvádějí 40 mrtvých, neoficiální o dva více. Z 323 zraněných jich zůstává hospitalizováno 62. Za jediný den počet lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou, vzrostl z 2210 na 3069, přičemž zničených domů je už 1902.

V úterý zuřilo 719 požárů. Spáleno už bylo 172 400 hektarů porostu. Situace je kritická v sedmi regionech.

Boj s ohněm ztěžuje hustý dým. Kvůli němu nemohla být ve nejpostiženější Vladimirské oblasti nasazena hasicí letadla ani vrtulníky s vaky na vodu. V pondělí mohly vzlétnout jen vrtulník Mil Mi-8 a dvouplošník Antonov An-2 k monitorovacím letům. V úterý byly připraveny k hasebnímu zásahu vrtulníky Mi-8 a Mi-26 a těžký proudový letoun Il-76. Kvůli hustému dýmu však stroje zůstaly na zemi.

Hasiči však tvrdí, že to není až takový problém. „Pozemních sil i prostředků k boji s ohněm je dost,“ uvedl jejich mluvčí s tím, že oblasti je nasazeno 1100 hasičů a 300 vozidel. Do oblasti bylo posláno dalších 15 vodních bombardérů.

Celkem se na hašení požárů podílí 155 000 lidí a 25 000 technických prostředků včetně 51 vodních bombardérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám