Hlavní obsah

V Rusku hoří 22 000 lesů a rašelinišť, mrtvých je nejméně 34

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na třicet čtyři vzrostl podle pondělních údajů počet obětí lesních požárů v Rusku, uvedla ČT. RIA Novosti píše, že je evidováno 22 000 požárů lesů a porostů, která zasáhly už 557 000 hektarů. Za velké se dá označit 7000 z nich.

Článek

Prezident Dmitrij Medvěděv vyhlásil v sedmi regionech stav nouze. Záchranáři se začínají potýkat s nedostatek leteckého paliva.

Nejasná je situace kolem města Sarov u Nižního Novgorodu, kde se nachází největší ruské centrum pro vývoj atomových zbraní. Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu řekl, že ohnisko požáru ještě nebylo lokalizováno a počet osob zapojených do hašení bylo nutné zvýšit desateronásobně. Dým stoupající z okolních lesů znemožňuje nasazení letectva.

Nejvíce obětí si oheň vyžádal v oblasti města Nižnij Novgorod, kde zahynulo 19 lidí a zničeno bylo 759 domů. Za kritickou označují ruská média i situaci ve Voroněži, kde už pátým dnem hasiči, armáda a místní obyvatelstvo bojují s ohněm na samých hranicích města. Zemřelo tam pět osob. Oheň se šíří také u Rjazaně, kde si vyžádal čtyři mrtvé, a Vladimiru.

Bez střechy nad hlavou se ocitly před dvě tisícovky lidí.

K šíření požáru napomáhá nejen vítr, ale hlavně velmi vysoké teploty, které se blíží čtyřiceti stupňům, a tuto magickou hranici mají v příštích dnech překročit. Může padnout i rekord v Moskvě, kde v červenci naměřili 38,2 stupně. [celá zpráva]

Výraznější ochlazení nelze podle předpovědí očekávat dřív než kolem 10. srpna.

Podle zprávy moskevského rozhlasu se za posledních 24 hodin podařilo hasičům zachránit před postupujícím ohněm na 265 měst a obcí. Mnoho měst včetně Moskvy je ale zahaleno v hustém zapáchajícím dýmu z hořících rašelinišť. Zdravotníci radí lidem nevycházet, děti, starší lidé a nemocní mají používat roušky.

Vláda odhaduje škody na nejméně 4,6 miliardy rublů. Lidem v akutních problémech - tedy bez střechy nad hlavou - poskytuje deset až dvacet tisíc rublů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám