Hlavní obsah

Požár katedrály v Nantes byl žhářství. K činu se přiznal podezřelý Rwanďan

Nantes

Francouzská policie kvůli požáru gotické katedrály v Nantes znovu zatkla Rwanďana, kterého vyšetřovala už před týdnem, a obvinila ho ze žhářství, uvedla agentura AFP. Devětatřicetiletý uprchlík, který působí u místní diecéze jako dobrovolník, se podle listu Le Monde k činu přiznal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár katedrály v Nantes a jeho následky zachycené z dronuVideo: AP

 
Článek

Katedrála svatého Petra a Pavla v srdci Nantes začala hořet minulou sobotu a oheň vážně poškodil původní vitrážová okna z 16. století a zničil varhany. Podezření na žhářství vyšetřovatelé prověřovali kvůli tomu, že požár postupoval chrámem ze tří různých míst.

Nantes: Obnovu chrámu platí stát, zadrženého pustili bez obvinění

Zahraniční

Záchranáři dostali oheň pod kontrolu zhruba po dvou a půl hodinách. Neštěstí vyvolalo vzpomínky na loňský dubnový požár katedrály Notre-Dame. Podle hasičů ale škody na chrámu v Nantes nebudou tak rozsáhlé. „Stačili jsme požár uhasit, než plameny zasáhly střechu. Scénář Notre-Dame se nekoná,“ dodal šéf hasičů Laurent Ferlay.

Foto: Jean Barenton, Reuters

Požár v katedrále svatého Petra a Pavla v Nantes.

Že by se mohlo jednat o žhářství, policie připouštěla od začátku vyšetřování. U vchodů totiž nezjistila žádné známky vloupání, přestože požár vznikl uvnitř katedrály.

Rwanďana policie zatkla už krátce po požáru, ale poté jej propustila, aniž zahájila trestní stíhání. Nyní prokuratura informovala, že na základě nových důkazů byl muž zatčen v sobotu znovu, přiznal se a čelí obvinění ze žhářství. Podle serveru listu Figaro měl být muž poslední dobou nespokojen s tím, že mu vyprší vízum.

Architekt: Obnova katedrály v Nantes bude trvat nejméně tři roky

Evropa

Ještě před pěti dny oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, že se nejspíš o úmyslný trestný čin nejedná. „Nic tomu nenasvědčuje. Bylo zahájeno vyšetřování, mohlo to být tak, že šlo o náhodu,“ uvedl.

V případě, že bude shledán vinným, hrozí mu až deset let vězení a vysoká pokuta. Podle svého advokáta Rwanďan činu lituje a rozhodl se s vyšetřovateli plně spolupracovat, uvedl Le Monde.

Francouzská vláda slíbila, že obnovu gotického svatostánku zaplatí stát. „Je to naše povinnost nejen proto, že jde o státní majetek, ale i proto, že jde také o naši kulturu,“ řekl ministr financí Bruno Le Maire televizi BFMTV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám