Hlavní obsah

Povstalci v Donbasu inaugurovali své „prezidenty”

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští povstalci v Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny uvedli v úterý do funkce šéfy samozvaných lidových republik. Prezidenty donbaských povstaleckých regionů se stali vítězové nedělních separatistických voleb Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Foto: ČTK/AP

Šéf samozvané Doněcké republiky Alexandr Zacharčenko

Článek

„Zacharčenko přísahal na bibli: Slavnostně slibuji, že budu čestně sloužit zájmům lidu, Doněcké lidové republiky a svědomitě plnit své povinnosti,” popsala ruská tisková agentura TASS slavnostní ceremonii v doněckém hudebním divadle. Povstaleckého vůdce provázela kozácká stráž.

Věrnost samozvané republice přísahal v luhanském Domě odborů i Plotnickij. V inauguračním projevu zdůraznil, že "Luhanská lidová republika má nyní výkonnou a zákonodárnou moc, zvolenou při respektování všech demokratických zásad a procedur".

Boje pokračují 

U doněckého letiště nedaleko od města, které se jeví jako hlavní povstalecká bašta, od rána opět hřměla kanonáda. „Během noci střílela děla jen občas, ale zuřivá palba se rozpoutala od půl sedmé. Je to peklo,” postěžovala si agentuře AFP žena bydlící jen několik stovek metrů od letiště.

Boje ráno zuřily také na předměstích Mariupole. Tamní úřady podle agentury Interfax ohlásily, že pozice vládních sil na předměstích se od rána ocitly pod palbou povstalců, vedenou z tanků, na kterou odpovídalo ukrajinské dělostřelectvo.

Šestiměsíční konflikt na východě Ukrajiny si vyžádal více než čtyři tisíce mrtvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám