Hlavní obsah

Povstalci ničí důkazy, z místa pádu letounu odstraňují těla, tvrdí Kyjev

Aktualizováno

Proruští separatisté podle ukrajinské vlády chtějí zničit důkazy v místech, kam se ve čtvrtek zřítilo malajsijské letadlo s 298 lidmi na palubě. Z místa pádu stroje už podle Kyjeva odvezli nejméně 38 těl obětí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Květiny na troskách zříceného malajsijského letadla na Ukrajině

Článek

"Vláda Ukrajiny oficiálně prohlašuje, že se teroristé s pomocí Ruska snaží zničit důkazy o mezinárodním zločinu," uvedla vláda v sobotním prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání trosek zříceného letadlaVideo: Reuters

Podle Kyjeva povstalci odvezli 38 těl do márnice v Doněcku a specialisté s údajně silným ruským přízvukem vyhrožovali, že pitvu provedou oni.

Záchranáři na místě nalezli zatím 186 těl, prohledali přitom již 18 z celkových 25 kilometrů čtverečních. "Povstalci je tam pustili, ale nedovolili jim cokoliv odnášet," řekl mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko a dodal, že naopak separatisté odnášejí pryč vše, co se podařilo najít. Ukrajinská strana nemá k dispozici černé skříňky havarovaného letounu a podle Lysenka o nich nemá žádné informace.

Na nedostatečné zajištění oblasti katastrofy na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru v sobotu upozornil tamní ministr dopravy. "Existují náznaky, že zásadní důkazy nezůstaly na místě," řekl ministr Liow Tiong Lai. Neumožnit přístup k místu neštěstí je vzhledem k obětem a jejich rodinám nehumánní, řekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád malajsijského letadla

Pád letadla mířícího z Nizozemska do Malajsie nikdo z cestujících ani z členů posádky nepřežil. Stroj pravděpodobně zasáhla raketa, která byla podle tvrzení Spojených států odpálena z oblasti, kterou ovládají proruští povstalci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám