Hlavní obsah

K vyšetření příčin neštěstí je třeba okamžitě vyhlásit příměří, řekl Putin

Moskva

K tomu, aby se objektivně vyšetřil tragický pád malajsijského boeingu, je třeba okamžitě vyhlásit na východě Ukrajiny příměří. Řekl to v telefonických rozhovorech s předsedy vlád Malajsie a Nizozemska ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Šéf Kremlu rovněž vyjádřil soustrast nad úmrtím téměř tří set lidí, kteří cestovali na lince s nizozemského Amsterodamu do malajsijského Kuala Lumpuru. V souvislosti s neštěstím "ještě naléhavěji vystupuje do popředí nutnost okamžitého a bezpodmínečného příměří na jihovýchodě Ukrajiny", řekl Putin v rozhovoru s šéfem nizozemské vlády Markem Ruttem.

Stejný názor Putin vyjádřil i v rozhovoru s malajsijským premiérem Najibem Abdulem Razakem. Zkáza malajsijského letadla, z jehož sestřtelení se vzájemně obviňují Kyjev a proruští radikálové podporovaní Moskvou, byla v pátek i tématem Putinovy besedy se šéfem ruské pravoslavné církve Kirillem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je v kontaktu s Porošenkem

Putin patriarchovi řekl, že je v kontaktu s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a předpokládá, že Kyjev navrhne takový scénář politického urovnání, který Ukrajinu přivede k dlouhodobému míru. I v rozhovoru s Kirillem se prezident důrazně vyslovil pro zastavení palby na východě Ukrajiny.

Navzdory výzvám Kremlu ke klidu a zastavení střelby pokračují v Doněcké a Luhanské oblasti boje a napětí trvá i přímo na místě čtvrteční tragické havárie. Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany v pátek oznámila, že jednotky vzbouřenců na místě pádu malajsijského letadla zabavují a odvážejí trosky.

Záchranáři „pod hlavněmi samopalů”

Ukrajinské záchranářské čety jsou prý nuceny pracovat "pod hlavněmi samopalů". Armáda proti povstalcům nechce zasáhnout, protože by mohl být zničen důležitý důkazní materiál. Do oblasti už dorazil tým pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Jim prý vzbouřenci v práci bránit nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám