Hlavní obsah

Povodně a sesuvy půdy. V Itálii napršelo za půl dne rekordních 740 milimetrů srážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Severozápad Itálie v pondělí zasáhly intenzivní bouřky. Vytrvalý déšť, který je doprovázel, stanovil nový evropský rekord v srážkách. V obci Rossiglione v provincii Janov napršelo za 12 hodin 740 milimetrů vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přívalové deště v Itálii způsobily záplavyVideo: AP

 
Článek

V provincii Janov průměrně spadne ročně 1270 milimetrů srážek. Za dvanáct hodin tak v obci vzdálené přibližně 104 kilometrů jihozápadně od Milána napršela více než polovina srážek v běžném roce.

„Jedná se o nový evropský rekord zaznamenaný za dvanáct hodin. Celkem pak za den napršelo 883 milimetrů srážek,“ uvedl klimatolog Maximiliano Herrera, který se specializuje na extrémní počasí.

Teplotní rekord ve Španělsku překonán, naměřili 47,4 stupně

Zahraniční

Bouřky a vytrvalé deště s sebou přinesly na severozápadě Itálie poblíž hranic s Francií povodně a sesuv půdy. Při bouřkách také došlo k výbojům více než půl milionu blesků.

Povodně i v části Londýna

V největším janovském městě Liguria zůstaly kvůli počasí v pondělí zavřené školy, parky i hřbitovy. Žádné oběti ale hlášeny nejsou.

Bouřky v pondělí zasáhly také některé části Londýna, i když o nižší intenzitě než v případě Janova. Přesto voda zaplavila některé ulice hlavního města Británie. V St. James’s Parku v centru Londýna napršelo 35 milimetrů srážek za šest hodin, uzavřeny byly dočasně také některé dálnice vedoucí do města.

Reklama

Výběr článků

Načítám