Hlavní obsah

Teplotní rekord ve Španělsku překonán, naměřili 47,4 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Řím/Atény

Na jihu Španělska ve městě Montoro v sobotu naměřili rekordní teplotu 47,4 stupně Celsia. Podle agentury AFP to uvedla tamní meteorologická stanice. Padl tak rekord ze 13. července 2017 naměřený na stejném místě v provincii Córdoba. Střední a západní Středomoří sužuje vlna veder, která by měla pokračovat do začátku příštího týdne. V sobotu večer agentury mylně uváděly teplotu 47,2, která by na rekord nestačila.

Foto: windy.com

Animace ukazuje teploty v Evropě v pátek odpoledne, tmavší barva znamená větší teplo

Článek

Krátce poté naměřili 46,9 stupně na córdobském letišti. Nad 45 stupňů teplota vystoupila v několika španělských regionech.

Extrémní vedra na jihu Evropy nepolevují. Španělé čekají rekordní výhně

Evropa

Teploty, které výrazně překračují obvyklé hodnoty pro toto roční období, má podle meteorologů na svědomí příliv velmi horkého vzduchu ze severní Afriky v kombinaci se silným slunečním zářením.

V letech 2011 až 2020 zaznamenalo Španělsko dvakrát tolik vln veder než v každém z předchozích desetiletí, upozorňuje AFP.

Vědci považují opakované vlny horka za nepopiratelný důsledek globálního oteplování. Domnívají se, že se budou násobit, prodlužovat a zesilovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám