Hlavní obsah

Postavte se do fronty a blahopřejte Putinovi, poradil západním lídrům šéf ruské Dumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin poradil lídrům evropských zemí, aby si co nejdříve domluvili schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle Volodina se mají seřadit do fronty, počkat, až na ně přijde řada, „a pak se omluvit, pogratulovat k vítězství ve volbách a vyzpovídat se ze všech hříchů, které spáchali“. Vyjádření šéfa Dumy je reakcí na to, jak západní země tvrdě zkritizovaly průběhu prezidentských voleb v Rusku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během vítězné řeči po prezidentských volbách v Rusku, 17. března 2024

Článek

Podle šéfa Dumy jsou evropští lídři „uražení a cítí se ublížení, protože nejsou ve svých zemích tak populární (jako Putin). Nikdo už je nevolí, žádnou přímou volbu totiž nemají, a zavírají a vyhošťují nechtěné protikandidáty, kterých se bojí.“

Příklad nedal, přitom je to právě Rusko, kde Putin neměl žádného skutečně opozičního protikandidáta.

„Postavte se do fronty v předpokoji našeho prezidenta. A až budete na řadě, omluvte se, pogratuluje a vyzpovídejte se ze svých hříchů, které jste spáchali,“ poradil podle agentury TASS. „Musíte to udělat co nejrychleji, protože pak bude už jen Haag a možná i něco horšího,“ dodal. Co tím míní, neupřesnil.

Foto: Profimedia.cz

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin

Ruské prezidentské volby byly od 15. do 17. března. Poprvé se konaly po dobu tří dnů a ve třetině ruských krajů měli voliči možnost hlasovat elektronicky. Ústřední volební komise po zpracování všech odevzdaných hlasů oznámila, že zvítězil stávající prezident Putin se ziskem 87,28 procent hlasů.

Kandidát ruských komunistů Nikolaj Charitonov získal 4,31 procenta hlasů, Vladislav Davankov ze strany Noví lidé dostal 3,85 procenta hlasů a Lenod Sluckij, který kandidoval za Liberálně-demokratickou stranu Ruska, 3,2 procenta hlasů.

Nesvoboda a falšování

Západní země volby odsoudily jako nesvobodné a podotkly, že ruské hlavě státu po tvrdých restrikcích proti opozici chyběla skutečná konkurence. Evropská unie také poukázala na nelegitimnost hlasování v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny.

K vítězství naopak Putinovi pogratulovaly Čína, Severní Korea, Írán, některé latinskoamerické země či šéf teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja.

Rozruch pak vyvolalo tvrzení některých ruských opozičních médií, že zvítězil podvodem. Server Novaja Gazwta Jevropa uvedl, že pomocí metody ruského matematika Sergeje Špilkina zjistil, že „Putin získal nejméně 31,6 milionu hlasů podvodem, což znamená, že přibližně polovina hlasů pro něj byla podvržena“.

Organizace Golos, která se zabývá monitorováním voleb v Rusku, uvedla, že zfalšováno bylo nejméně 22 milionů, tedy asi 35 procent, hlasů odevzdaných pro Vladimira Putina.

Polovina hlasů pro Putina byla podvržena, ukázala Špilkinova metoda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám