Hlavní obsah

Posselt: Sudetští Němci chtějí stavět mosty mezi Čechy a Němci

• Aktualizováno

Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt v sobotu na úvod 68. sjezdu SL uvedl, že sudetští Němci chtějí bojovat proti nacionalismu a stavět mosty mezi národy. Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) pak ocenil rostoucí připravenost české strany prohlubovat vztahy se sudetskými Němci. Úzká spolupráce Čechů a Němců je podle něj nutností.

Foto: Martin Weiser, ČTK

V bavorském Augsburgu začal 68. sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), který by měl podle představ pořadatelů přinést další prohloubení vztahů sudetských Němců a Čechů. Na snímku hovoří nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt.

Článek

Spolupráce Čechů a Němců má podle Posselta hluboké kořeny. Krutá historie dala sudetským Němcům hezký úkol, a sice být mostem mezi Českem a Bavorskem, respektive Německem. Není to přitom úkol v žádném případě krátkodobý, spolu s Čechy dobré vůle se ale chce o co nejužší spolupráci nadále snažit.

„Byli jsme sousedy a vždy sousedy zůstaneme,” zdůraznil Posselt, podle něhož je důležité, aby se sudetští Němci aktivně zapojili do utváření střední Evropy.

Christian Schmidt ve svém projevu vyřídil pozdravy spolkové vlády i kancléřky Angely Merkelové (CDU) a vyjádřil přesvědčení, že sjezd dává signál smíření, kulturní rozmanitosti a orientace do budoucna. Připomněl, že usmíření mezi Čechy a sudetskými Němci bylo za komunistického režimu z ideologických důvodů nemožné, i to, jaký pokrok za posledních 20 let vzájemné vztahy učinily. Vyzdvihl přitom roli někdejšího českého prezidenta Václava Havla.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt

O zlepšujících se vztazích Čechů a sudetských Němců svědčí také skutečnost, že se loni sudetoněmeckého sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Na letošním sjezdu vystoupí jeho stranický kolega a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Minulost i budoucnost

Velmi dobré česko-německé vztahy se podle Schmidta projevily i na česko-bavorské zemské výstavě o Karlu IV. Kdo ji viděl, "ten cítil, že je důležité znát minulost, ale i politicky se angažovat pro budoucnost střední Evropy," míní.

„Chtěl bych vyzvat všechny Němce a Čechy, aby si byli vědomi své zodpovědnosti za společné utváření Evropy,” prohlásil také německý ministr. Nepřímo se v této souvislosti vyslovil i k chystanému odchodu Británie z Evropské unie, když poznamenal, že spolky je jednoduché zrušit, ale mnohem těžší vybudovat.

Vztahy mezi sudetskými Němci a českou vládou, které byly po léta napjaté, se v posledních letech výrazně zlepšily. Přispěla k tomu i skutečnost, že SL ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům zkonfiskován. Smířlivé kroky učinila také česká strana.

Důležitý byl mimo jiné mnichovský projev tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), který v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při vysídlení po druhé světové válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám