Hlavní obsah

Navalného pohřbí v pátek v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisková mluvčí zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného Kira Jarmyšová oznámila, že poslední rozloučení s ním proběhne v pátek 1. března ve 14:00 (12:00 SEČ). Jarmyšová to oznámila na sociální X jen den poté, co informovala o problémech se zajištěním prostorů pro pohřeb.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Květiny a portrét ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného u památníku obětem politické represe v Salechardu

Článek

„Alexejův pohřeb se bude konat v chrámu Matky Boží v Marjině 1. března ve 14:00 hodin,“ uvedla na síti X Jarmyšová. „Přijďte předem. Pohřeb se bude konat na Borisovském hřbitově (v Moskvě),“ dodala.

Podle jejích slov by měla mít veřejnost možnost se pohřbu zúčastnit. Je více než pravděpodobné, že během ceremoniálu dojde k zatýkání lidí. Ruská policie totiž i v den jeho úmrtí 16. února zadržela několik stovek lidí, kteří na pietní místa v Rusku přinesli květiny.

Informace o jeho pohřbu přišla den poté, co jeho spolupracovníci uvedli, že mají problém najít prostory, kde by mohli koncem týdne uspořádat veřejné rozloučení s opozičníkem.

Jarmyšová to v úterý uvedla s tím, že zatímco část provozovatelů tvrdí, že má obsazeno, další přiznávají, že se jménem opozičního politika nechtějí mít nic společného.

Ruský opozičník a největší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj zemřel 16. února v ruské trestanecké kolonii Polarnyj Vlk v Jamalsko-něnecké oblasti.

Podle informací ruské Federální vězeňské služby (FSIN) měl údajně zemřít na trombózu, což posléze potvrdil i šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov.

S Budanovem a FSIN ovšem nesouhlasí předsedkyně správní rady Fondu boje s korupcí a spolupracovnice Alexeje Navalného Maria Pevčiková, která prohlásila, že Budanov „lže“.

S jinou příčinou smrti přišel lidskoprávní aktivita Vladimir Osečkin, který s odkazem na zdroj přímo v trestanecké kolonii pro britský list The Times uvedl, že Navalného před smrtí donutili strávit dvě a půl hodiny na venkovní samotce při teplotě -27 stupňů Celsia.

A následně jej měli zabít přesnou ranou pěstí do srdce, což je podle Osečkina stará technika operativců KGB.

Navalného tým v Rusku marně hledá síň pro veřejné rozloučení s opozičníkem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám