Hlavní obsah

Porošenkův mírový plán pro východní Ukrajinu má 14 bodů

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská média v pátek zveřejnila jednotlivé body mírového plánu prezidenta Petra Porošenka. Ten už dříve avizoval, že jeho plán pro východní Ukrajinu má 14 bodů, které se mají realizovat v průběhu dalších týdnů. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Rusko, aby plán podpořilo.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) s ministrem obrany Michajlem Kovalem

Článek

"Plán obsahuje body o odzbrojení, záruce k opuštění země pro ruské a ukrajinské ozbrojence, decentralizaci moci a ochranu ruského jazyka v ústavním dodatku," informoval web televize Inter TV.

Porošenko počátkem týdne prohlásil, že klíčové je odzbrojení „nelegálních“ skupin a obnovení pořádku na východě, kde separatisté vyhlásili samostatnost a armáda s nimi tvrdě bojuje.

Kyjev rovněž nabízí rebelům amnestii, když složí zbraně. Vláda ale současně žádá, aby opustili budovy, které okupují, a propustili rukojmí.

Jak uvedla ČTK, plán rovněž předpokládá vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny na ukrajinsko-ruské státní hranici a předčasné místní a parlamentní volby.

Boje na východní Ukrajině mají několik set mrtvých. Armáda oznámila, že zabila zhruba 300 vzbouřenců.

Reklama

Související témata:

Související články

Porošenko telefonoval Putinovi

Prezidenti Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko a Vladimir Putin spolu v úterý v noci hovořili po telefonu. Podle vyjádření Moskvy probírali možnost příměří na...

OSN varuje před zabíjením a únosy na Ukrajině

Počet případů zabíjení, únosů a mučení na východě Ukrajiny strmě narůstá. Podle pozorovatele OSN, ve středu citovaného agenturou AP, se jich dopouštějí místní...

Výběr článků

Načítám