Hlavní obsah

OSN varuje před zabíjením a únosy na Ukrajině

Počet případů zabíjení, únosů a mučení na východě Ukrajiny strmě narůstá. Podle pozorovatele OSN, ve středu citovaného agenturou AP, se jich dopouštějí místní ozbrojené skupiny. Organizace od 7. května zaznamenala 356 obětí konfliktu, v němž proti sobě bojují proruští separatisté a ukrajinští vojáci. Většina obětí jsou civilisté, bylo jich zabito 257.

Foto: Stringer, Reuters

Poničená fasáda ruské ambasády v Kyjevě během demonstrace.

Článek

Podle OSN je z Ukrajiny rovněž od 7. května hlášeno více než 200 případů mučení a k 7. červnu bylo v zajetí drženo 81 lidí. Na 30 000 obyvatel uprchlo v „ovzduší nejistoty a strachu" z domova, téměř polovina z nich v Doněcku a Luhansku, sdělila vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová ve středeční zprávě.

„Únosy, zadržování, špatné zacházení, mučení a zabíjení, které páchají ozbrojené skupiny, nyní ovlivňují širší populaci ve zmíněných dvou východních regionech," konstatovala Pillayová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strany si předaly ostatky obětí

Komisařka vyzvala separatisty ke složení zbraní a zahájení jednání. Na ukrajinskou armádu apelovala, aby při svých vojenských operacích byla zdrženlivější a chránila civilisty.

V Luhansku a Doněcku vládne podle agentury ITAR-TASS od úterního večera, kdy se tam vzbouřenci s armádou údajně dohodli na dočasném příměří, relativní klid. [celá zpráva]

To ve středu v Luhansku umožnilo zahájení výměny těl padlých bojovníků mezi oběma stranami, kterou navrhly ukrajinské úřady. Podle agentury ITAR-TASS si již armáda všechny své mrtvé vojáky převzala.

Reklama

Výběr článků

Načítám