Hlavní obsah

Porošenko přiznal nasazení těžkých zbraní proti separatistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva/Doněck

Když ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtečním parlamentním projevu varoval před rozsáhlou invazí, přiznal, že k odražení posední ofenzívy separatistů u Marjinky ukrajinská armáda nasadila těžké zbraně. Ty přitom měly být podle minských dohod staženy od linie příměří.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v obrněném transportéru

Článek

„Povolali jsme dělostřelectvo a útok odrazili,” řekl ke středečním bojům. Ujistil také, že potom byla těžká technika opět stažena za linii stanovenou minskými dohodami.

Ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin už předtím oznámil, že při ostřelování použily ukrajinské vládní síly houfnice ráží 122 a 152 mm. Dokumentuje to podle něj přes sto granátů, které dopadly na území pod kontrolou vzbouřenců. [celá zpráva]

Porošenko také varoval, před rozsáhlou invazí na ukrajinské hranici s Ruskem. Na východě země je podle něj 9000 ruských vojáků podporuje doněcké a luhanské separatisty. Podle něj jim čelí 50 000 „ukrajinských hrdinů” ve zbrani.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Moskva tvrzení ukrajinského prezidenta o ruských vojácích na Donbasu smetla a doporučila jeho poradcům, aby svého šéfa nevystavovali posměchu. „Je nám úplně jasné, že bez zmínky o údajné přítomnosti ruských vojáků by parlamentní poselství bylo jen nudným vysvětlováním nesplněných nadějí a prezentováním fantasmagorií o světlých zítřcích,” řekl v komentáři agentuře TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Žádné pravidelné ruské jednotky, nemluvě o bojových taktických skupinách, na Ukrajině nejsou. Poradci by příště svého šéfa neměli vystavovat posměchu,” řekl Konašenkov. Ke spojení „bojová taktická skupina”, který použila ukrajinská hlava státu, poznamenal, že je to termín, který vojenská teorie nezná: „Hodí se spíš na jednotky Pravého sektoru.”

Reklama

Výběr článků

Načítám