Hlavní obsah

Tvrdé boje na Ukrajině mají desítky obětí, postihly i stovky horníků

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ve středečních bojích u obce Marjinka na východě Ukrajiny zahynulo na 80 povstalců a víc než sto jich utrpělo zranění. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí ukrajinské rady obrany Andrij Lysenko. Separatisté to nepotvrdili, oznámili však, že si dělostřelecká palba ukrajinských sil vyžádal dvacet mrtvých včetně 16 vlastních vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v Doněcku. Záběry z 3. června 2015Video: Reuters

 
Článek

Rada bezpečnosti OSN bude v pátek odpoledne mimořádně jednat o situaci na Ukrajině. Oznámila to v New Yorku litevská mise v OSN, která o naléhavou schůzi požádala. Podle agentury AFP schůzi rady vyvolaly středeční boje u východoukrajinské obce Marjinka,

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyjádřil znepokojení nad současnou eskalací násilí na východě Ukrajiny. „Musíme situaci dostat pod kontrolu. Nesmíme dopustit, aby se zhroutil mírový proces z Minsku. Vyjasníme si s Ruskem, aby od něj vyšel signál k separatistům, že mají zastavit boje a dodržovat příměří.”

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Žena překračuje kráter u domu v Doněcku, který poškodila palba

Boje u Marjinky, která leží asi 30 kilometrů západně od Doněcku, ukrajinský tisk označuje za nejvážnější porušení příměří za poslední půlrok a nejkrvavější incident od února, kdy byla v běloruském Minsku podepsána dohoda o klidu zbraní.

Ministr obrany samozvané povstalecké Doněcké lidové republiky (DNR) Eduard Basurin ale označil jiné střety za mnohem významnější. Zmiňoval ostřelování Doněcku, Horlivky, Šyrokyna a Spartaku. „Při dělostřelecké a minometné palbě na obce zemřelo pět civilistů a zraněno jich bylo 38. Ztráty ozbrojených sil DNR činí šestnáct mrtvých a 86 raněných.“

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ukrajinka nese v Doněcku dítě kolem stánků na tržišti poškozených palbou

Ztráty na straně kyjevských sil nezmínila ani jedna strana, ale podle zpráv ukrajinských médií bylo do nemocnic v Dněpropetrovsku od Marjinky převezeno 31 ukrajinských vojáků.

Basurin podle povstalecké agentury DNR-News obvinil ukrajinské vojáky, že použili v bojích zbraně, které měly být na základě minských dohod staženy od linie dotyku: „Bylo vypáleno více než 100 granátů ráže 122 a 152 mm.“

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Příslušník ukrajinského praporu Kyjev1 i poničeného domu v Marijince

Palba uvěznila pod zemí stovky havířů

Basurin také zmínil, že palba ve středu zasáhla šachty a elektrická zařízení, která je zásobují proudem.

Z dolů Skočinského a Zasjaďko, které jsou na území kontrolovaném separatisty, se podařilo ještě ve středu evakuovat stovky horníků. Uvedl to podle Ukrajinské pravdy předseda nezávislého odborového svazu horníků Ukrajiny Myhajlo Volynec.

Kvůli ostřelování, které zasáhlo rozvodnou síť, zůstalo 3. června pod zemí 379 horníků v prvém dole a 576 v druhém. Z druhého se podařilo uvězněné vyprostit dříve, protože místní trafostanice nebyla poškozena, neboť granát explodoval jen poblíž ní. V dole Skočinského ale hořelo.

Střety pokračují

Klid na donbaské frontě nenastal ani ve čtvrtek. Agentura Unian oznámila, že za posledních 24 hodin tam zahynulo v přestřelkách pět ukrajinských vojáků a téměř 40 jich bylo zraněno. Separatisté také ostřelovali obytné čtvrtě v Avdijivce.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Příslušníci ukrajinského praporu Kyjev1

„Nelidsky ostřelovali Avdijivku. Způsobili škody. Palba vedla přímo na obytné čtvrti,“ oznámil bývalý mluvčí ukrajinské protiteroristické operace proti separatistům Oleksij Dmytraškivskyj.

Palbu potvrdil i korespondent Novostí Donbasu: „Přímé zásahy na adresách Jubilejní 1 a 4. Podle všeho je proražené plynové vedení. Mezi čtvrtým a pátým domem v této ulici byl raněn muž.“ Asi patnáct granátů dopadlo na pozemek Večerní školy, dodal tajemník městské rady, který potvrdil zraněného civilistu.

Kyjev prý v bojích znovu použil děla o ráži 122 a 152 milimetrů, jejichž nasazení minské dohody zakazují.

Reklama

Výběr článků

Načítám