Hlavní obsah

Pomsta za dalajlamu? Čína zrušila jednání s Ficem

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čínská strana zrušila bilaterální jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem, které bylo naplánováno před zahájením summitu zemí střední a východní Evropy a Číny v lotyšské Rize. V sobotu o tom informoval úřad slovenské vlády.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

K bilaterálnímu jednání mezi předsedou slovenské vlády a členy čínské delegace mělo dojít přímo v Rize. Jednání bylo považováno za důležité také v souvislosti s probíhajícím předsednictvím Slovenska v Radě Evropské unie.

Odveta za Kiskovo setkání s dalajlamou?

Není vyloučeno, že ke zrušení jednání došlo v souvislosti s říjnovým setkáním slovenského prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou v Bratislavě. Čínské ministerstvo zahraničí totiž v souvislosti s tímto setkáním avizovalo, že podnikne blíže nespecifikovaná odvetná opatření. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák upozornil, že setkání Kisky s dalajlamou bude mít negativní dopad na vzájemné vztahy mezi Slovenskou republikou a Čínou.

Fico tvrdí, že po setkání Kisky s dalajlamou se odmlčel velký čínský investor, který měl přijít na Slovensko. „Už pociťujeme důsledky setkání prezidenta s dalajlamou. Byl tady zájem velkého čínského investora, který se nyní odmlčel a přestal s námi komunikovat,“ konstatoval v této souvislosti předseda slovenské vlády.

„Národním zájmem Slovenské republiky je mít dobré obchodní vztahy s Čínou. Je proto špatné, pokud otázka osobního image převáží nad národními zájmy země. Je škoda, že prezidenta do toho tlačí jeho poradci,“ dodal Fico v televizi TA3.

Peking považuje tibetského duchovního vůdce za separatistu. Dalajlama opakovaně prohlásil, že usiluje pouze o větší autonomii pro Tibet v rámci Číny.

Jurečkovi zrušili cestu

Také v ČR vyvolala nedávná návštěva duchovního poprask, když se s ním setkal ministr kultury Daniel Herman. Čínská velvyslankyně intervenovala na Pražském hradě, načež nejvyšší ústavní činitelé vydali prohlášení ujišťující Čínu o přátelském vztahu. [celá zpráva]

Lidoveckému ministru zemědělství Marinovi Jurečkovi pak čínská strana zrušila plánovanou cestu. [celá zpráva]

Čína a Tibet
Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.
Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajlama. Desítky tisíc Tibeťanů ho následovaly.
Dalajlama usiluje o autonomii Tibetu v rámci Číny.

Související téma:

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám